hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-ellenőrzésen készült jegyzőkönyvek: tanulságok és tanácsok

  • adozona.hu

Az ellenőrzési jegyzőkönyvben foglaltakra akkor tegyünk észrevételt, ha abban esetleg tévedést tapasztalunk, vagy az abban foglaltak ellenkezőjét bizonyítani tudjuk. Ezért nagyon fontos az ellenőrzési jegyzőkönyv alapos tanulmányozása, értelmezése. Nézzünk most néhány olyan témát, amit ellenőrzési jegyzőkönyvek tartalmaztak!

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 100.§-ának (3) bekezdése szerint, az adózónak joga van:

- az ellenőrzés során keletkezett iratokba betekinteni,
- a megállapításokkal kapcsolatban felvilágosítást kérni,
- azokra észrevételt tenni,
- bizonyítási indítványokat előterjeszteni,
- a jegyzőkönyvet megismerni,
- és a jegyzőkönyv átadását, kézbesítését követő 15 napon belül észrevételt tenni.

Az egyéni vállalkozó vállalkozói igazolványának érvényessége megszűnt

Általános forgalmi adó bevallásainak éves szintű utólagos ellenőrzéséről van szó. Az ellenőrzött adóalany havi bevalló. Nyilvántartásai rendezettek és teljes körűek, adóit bevallja és befizeti. Az alvállalkozókról nyilvántartást vezet.

Építőipari cégről lévén szó, rendszeresen alvállalkozókkal dolgozik, mégpedig gyakran ugyanazokkal. Így tudja biztosítani a minőségi munkavégzést. Amikor először köt szerződést egy alvállalkozóval, elkéri a cégbírósági bejegyzésének fénymásolatát, illetve egyéni vállalkozóktól a vállalkozói igazolványuk fénymásolatát, valamint az adóbejelentkezési lapjuk fénymásolatát is. Ezen kívül ellenőrzi azt is, hogy szerepelnek-e a cégbíróságon, illetve adóalanyok-e az APEH honlap szerint. Ennek tükrében az ellenőrzött adóalany meg volt győződve arról, hogy az elvárható körültekintéssel és gondossággal járt el. Az áfa-ellenőrzési jegyzőkönyv ugyanakkor megállapította, hogy "XY vállalkozói igazolványának érvényessége július 31-i hatállyal megszűnt. Ezen időpontot követően érvényes számlát nem bocsáthatott ki tekintettel arra, hogy adóalanyisága is megszűnt."

Ezért az ellenőrök három darab számlájának előzetesen felszámított általános forgalmi adóját nem fogadják el levonható adóként, s ennek következményeként adóhiány keletkezett az ellenőrzött adóalanynál. Hozzátartozik még az összképhez, hogy ez az egyéni vállalkozó rendszeresen dolgozott a cégnek. Az első félévben is voltak befogadott számlái, na és július 31-e után is volt három munkája náluk, hiszen akkor is dolgozott.

Azáltal, hogy nem adóalany bocsátott ki számlát részükre, adóbírságot, késedelmi pótlékot, és mulasztási bírságot kell fizetniük. (Ez utóbbiról a következő alcímnél írok.) Ráadásul ezt nem lehet megkifogásolni, mert az ilyen esetben fiktív számlát könyveltünk, és annak adóját vontuk le. Erre vonatkozóan már hatályos Legfelsőbb Bírósági ítélet is van. Azt se felejtsük el, hogy ezen ellenőrzési megállapítás alapján önellenőrizni kell a társasági adót, a különadót, az iparűzési adót, valamint magát az éves beszámolót is! Méghozzá gyorsan, nehogy másnak jusson eszébe.

Mulasztási bírság, adóhiány következményeként

Többször felhívtam már a figyelmet arra, hogy az adóellenőrzés során a számviteli szabályok betartásának ellenőrzésére is sor kerül annak ellenére is, hogy teljesen más dolog a könyvelés, és más az adóalap vagy adó meghatározása. Az előző alcímben ismertetett ellenőrzési megállapítás következményeként mulasztási bírságot is kiróhatnak, mégpedig a bizonylati fegyelem megsértése miatt.

Az adóellenőrzési jegyzőkönyvek egyik utolsó fejezete szinte mindig a "számviteli rend, és bizonylati fegyelem" címet viseli. Erről és a vagyonosodási vizsgálathoz szükséges pénzforgalmi mérlegről bővebben itt olvashat

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink