hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cseh vállalkozók radikális adóreformot akarnak

  • MTI

A csehországi vállalkozóknak nem egészen egyharmada véli úgy, hogy szükség lenne a jobbközép kormány által idén januárban bevezetett adóreformok folytatására - derült ki abból a felmérésből, amelyet a cseh Gazdasági Kamara készített a vállalkozók körében.



A vállalkozók többsége azt állítja, hogy az adóreformok jelentős mértékben nem befolyásolták gazdálkodását. A kormány reformprogramjában leginkább az állami bürokrácia és a jogi keretek egyszerűsítésének a hiányát kifogásolják.

"A vállalkozói szféra már a reform elindításakor a radikálisabb intézkedések híve volt" - jelentette ki Petr Kuzel, a Gazdasági Kamara elnöke csütörtökön Prágában. Kifejtette: a vállalkozók nem is annyira az adó nagyságát, mértékét érzik tehernek, mint az őket gúzsba kötő bürokráciát, amely csak nagyon lassan csökken. Túl gyorsak a jogi normák változásai és a jog kikényszerítése nagyon bonyolult.

A bürokrácia csökkentését a megkérdezettek 80 százaléka, míg az egyszerűbb jogi közeg irányába ható intézkedéseket 72 százalék hiányolja. A vállalkozók 53 százaléka hiányolja, hogy a reform nem gyorsítja fel a bíróságok munkáját, 41 százalék az adó mértékének a csökkentésével elégedetlen, míg 40 százalék szeretné szabadabban kezelni a munkaadó-munkavállaló viszonyt.

A januárban életbe léptetett pénzügyi és adóreformok hatását egyáltalán nem érzékeli pozitívan a vállalkozók 27,4 százaléka, míg 15 százalék károsnak minősítette azokat. Egy hasonló kérdésre válaszolva a megkérdezettek 20 százaléka szerint a reform nem hozott semmi pozitívumot, míg 1,5 százalék nagyon kedvezőnek ítéli meg.

A vállalkozók 34,6 százaléka azt nyilatkozta, hogy a reform cége gazdálkodását egyáltalán nem fogja befolyásolni. Mintegy 16 százalék arra számít, hogy a reform következtében gazdálkodása megerősödik, nyeresége emelkedik. Mintegy 23 százalék szerint cége számára a reform hatása kedvezőtlen lesz, míg a vállalkozók egynegyede erre a kérdésre nem válaszolt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átminősített földterület értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink