hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Handelsblatt: mindenekelőtt az adórendszeren kell változtatni

  • MTI

Magyarország adócsökkentésekkel csábítja a beruházókat címmel, A kormány reformokkal akarja megakadályozni az új választásokat alcímmel közölt Budai Bernadett magyar kormányszóvivőt és Szabó Vilmos országgyűlési képviselőt megszólaltató elemzést a Handelsblatt.



A német üzleti-politikai napilap idézte a kormányszóvivőt, aki szerint a magyar szocialista kisebbségi kormány adócsökkentési programmal kívánja az országot ismét vonzóvá tenni a német beruházók számára is.

"A reformokat határozottan folytatni kell" - jelentette ki berlini látogatása során a lapnak Budai Bernadett, utalva arra, hogy a kormány "a közép irányvonalát" kívánja folytatni, azaz - mint a Handelsblatt idézte - elutasítva a konzervatív Fidesz populizmusát, de elkerülve a túlzottan kemény reformokat is.

A német napilap mindennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az országban jelenleg "politikai patthelyzet" uralkodik. A további reformok feletti vita miatt a liberálisok májusban kiléptek a kormánykoalícióból. A volt konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor vezette, erősen populista jelszavakat hangoztató Fidesz pedig egy referendum eredményeként leállította a mélyreható egészségügyi reform egyes részeit, s ezáltal megnehezíti a további szükséges változtatásokat - fogalmazott a Handelsblatt, majd ennek kapcsán már Szabó Vilmost, a szocialista párt politikusát idézte, aki egy telefoninterjúban megerősítette, hogy a cél az adócsökkentés. A képviselő kijelentette ugyanakkor, hogy konkrét számokról még túl korai beszélni.

A Handelsblatt szerint a kisebbségi kormány arra törekszik, hogy a liberálisokkal olyan megállapodást kössön, amely lehetővé teszi, hogy a kormány a soron következő, 2010-es parlamenti választásokig hivatalban maradhasson. Ehhez azonban további reformokra van szükség - írta a lap, rámutatva arra, hogy az előre hozott parlamenti választásokhoz sem a szocialistáknak, sem a liberálisoknak nem fűződik érdekük. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a szocialistáknak jelentős szavazatveszteséggel kellene számolniuk, a liberálisokat pedig az a veszély fenyegeti, hogy nem jutnak be a parlamentbe.

Mindezzel egy időben a kormánynak újra kell festenie a két évvel ezelőtti jobboldali radikális zavargások által elcsúfított Magyarország-képet - fogalmazott a lap. Noha a Daimler autógyár kecskeméti üzemének létrehozásával kapcsolatos döntés nyomán ismét pozitív jelentések láttak napvilágot Magyarországról, a helyzet általánosságban "lehangoló" - fogalmazott a Handelsblatt, idézve a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi jelentését, amely szerint a vállalatok jóval nagyobb kételyekkel ítélik meg a rövid távú magyarországi konjunkturális kilátásokat, mint a megelőző években.

Ezen túlmenően a jelentés megállapította azt is: a kamarában tömörült vállalatok úgy ítélték meg, hogy a beruházási légkör nem javult, sőt néhány vonatkozásban a megelőző évhez képest romlott. Ebből fakadóan Magyarország az alternatív beruházási helyszínekhez képest vesztett vonzerejéből, s csak a középmezőnyben foglal helyet.

A Handelsblatt szerint mindenekelőtt az adórendszeren kell változtatni, amely a közép- és kelet-európai térségben a legnagyobb terheket rója mind a munkaadókra, mind a munkavállalókra. Mindazonáltal "a magyarok országa" a régióban még mindig a legmagasabb termelékenységi mutatókkal rendelkezik - írta végezetül a lap.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink