hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanvásárlás: újabb kérdőív vagyonosodási vizsgálatoknál

  • adozona.hu

Újabb húszpontos kérdőívet állított össze az APEH, amikor külföldi állampolgárt idézett be vagyonosodási vizsgálatra. Az ellenőrzésre azért került sor, mert az adóhivatalnak szemet szúrt, hogy a kanadai hölgy néhány éve ingatlant vásárolt Magyarországon. Az APEH nem vizsgálhatná a külföldi állampolgárok vagyongyarapodását, kizárólag a magyarországi ingatlan szerzésének körülményeit - állítja az Adózóna szakértője.

Vagyonosodási kérdőív
Ez az, amit az APEH általában postáz! Írja meg történetét ön is!
 Az alábbiakban közöljük a 20 pontos kérdőívet, amelyet az a magyar adózó kapott, aki kilenc éve Kanadába ment férjhez, és azóta kanadai állampolgárként adózik. Magyarországon négy éve vásárolt ingatlant, de a magyar adóhivatal nemcsak azt szeretné tudni mennyiért vásárolta az ingatlant és mennyit adózott utána, hanem, hogy honnan volt erre pénze. Pedig ezt legfeljebb a kanadai adóhatóság tudakolhatja - híja fel a figyelmet az Adózóna szakértője.

Pontosan mit szeretne tudni az APEH?

1. A vizsgált időszakban hol, mennyi ideig tartózkodott külföldön?

2. Évenként hány napot töltött külföldön, milyen iratokkal tudja bizonyítani?

3. Milyen jogcímen (munkavállalás, kiküldetés, turista stb.)tartózkodott külföldön?

4. Volt-e Magyarországon főállású, illetve mellékállású munkaviszonya – ha igen pontosan hol és mennyi volt az éves (havi) bruttó keresete? Rendelkezik-e erről munkáltatói igazolással?

5. Végzett-e valamilyen önálló tevékenységet (Magyarországon pl: vállalkozói teékenységet, stb.) – ha igen, mi volt ez a tevékenység — azt az adóhatósághoz bejelentette-e, és mennyi jövedelme volt belőle (havonta)?

6. Részt vett-e Magyarországon gazdasági társaság alapításában, szerzett-e tulajdont gazdasági társaságokban, ha igen, erre mikor és milyen összegeket fordított? Mely gazdasági társaságokban, milyen arányban, összeggel volt tulajdonos, résztulajdonos?

Vagyonosodási-kalkulátor
Ha ön vagyonosodási vizsgálat előtt áll itt kiszámolhatja vagyongyarapodását!
7. Magyarországon gazdasági társaságok részére nyújtott-e tagit hitelt vagy kölcsönt, esetleg más címen bocsátott-e pénzeszközöket gazdasági társaságok rendelkezésére? Amennyiben igen, pontosan mikor, kinek és milyen összegben, azt visszakapta-e már, ha igen, mikor, milyen összegben?

8. Milyen Magyarországon lévő voltak/vannak a tulajdonában, azokat mikor és milyen jogcímen szerezte( pl: adásvétel; örökség, ajándék, építés stb. — szerződés, hagyatéki végzés, ajándékozási szerződés, építés bizonylatai stb..)?

9. Üdülési jogot vásárolt-e Magyarországon, ha igen, mikor és milyen összegben?

10. Volt-e Magyarországon ingó- vagy ingatlanértékesítésből, tartási-, életjáradéki- vagy öröklési szerződésből, kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből, ingalan-bérbeadásból, nyereményből származó bevétele, illetve jövedelme — ha igen pontosan miből, kitől, mikor és mennyi? (Kérjük, pontosan nevezze meg az értékesített ingóságot, ingatlant, osztalékot, kifizetőt, a bérbe adott ingatlant stb.)

11.Kapott-e kölcsönt vagy hitelt pénzintézettől vagy magánszemélytől, családtagtól, rokontól, ismerőstől – ha igen pontosan kitől, milyen összeget és mikor? A kérdéses összeget részben vagy egészben visszafizette-e, ha igen mikor, milyen összegben?

12.Részesült-e örökségben, kapott-e valakitől nagyobb értékű ajándékot, kártérítést – ha igen, mikor, kitől és milyen összegben?

13. Milyen egyéb, a korábbiakban még nem említett bevételben, jövedelemben – ideértve az adómentes bevételeket is – részesült Magyarországon, azokhoz milyen jogcímen , összegben és mikor jutott hozzá?

14. A vizsgált időszak előtt volt-e megtakarítása? Ez(ek) honnan származott, pontosan mi voltÍ:készpénz, bankbetét, értékpapír, értékpapír stb.) milyen dokumentumok igazolják azok meglétét?

15. Rendelkezett-e külföldről származó, Magyarországon bevallási kötelezettség alá nem eső jövedelemmel?

16. Vásárolt-e Magyarországon gépjárművet (ideértve a légi, illetve a vízi járműveket is) – ha igen, mikor, milyen típusút, rendszámút (nyilvántartási számút), mennyiért, vagy ha időközben már értékesítette azt, akkor mennyiért és milyen összegben?

17. Mennyi volt a gépjárműve költségének átírási, biztosítási díja, - illetéke, adója, üzemeltetése, javíttatása stb.) éves bontásban?

18. Nyújtott-e kölcsönt magánszemély részére, ha igen, pontosan mikor és kinek, milyen összegben? Azokat visszakapta-e már, ha igen, mikor, milyen összegben?

19. Volt-e bankszámlája – ha igen melyik banknál, s mi a számlaszáma?

20. Milyen további jelentős kiadásai voltak( pl külföldi utazás, nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk-, műtárgy) és ezek mikor és milyen összegeket tettek ki?

21. Saját magán kívül még hány személy eltartásáról gondoskodott?

22. Az esetleges eltartottakat is figyelembe éve, mennyi volt a megélhetésre fordított kiadása (pl közüzemi díjak, életitel költsége, ruházkodás) éves, havi bontásban?
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink