hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oszkó: a hazai adórendszer szélsőségesen szolidáris

  • adozona.hu

Az egykulcsos adó javítaná az adófizetési hajlandóságot, de bevezetése nem old meg minden problémát - többek között erről beszélt Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója egy diákoknak tartott fórumon. A szakember a munkavállalási kedv fokozására, az szja- és tb-rendszer átalakítására figyelmeztetett.

Az egykulcsos adó
A bevezetés hozadéka nem annyira a foglalkoztatásban,sokkal inkább az adófizetési hajlandóság javulásában lenne tetten érhető, mivel az egységes adókulcs csökkentheti a szürke jövedelmek arányát - mondta el Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója egy főkétn diákoknak és oktatóiknak tartott beszélgetésen. A szakember véleménye szerint az egykulcsos adórendszer bevezetése azonban önmagában még nem jelenthet általános gyógyírt a magyar gazdaság összes bajára.

Hangsúlyozta, hogy a hazai adórendszer világviszonylatban is „szélsőségesen szolidáris”, vagyis addig, amíg a jelenleg 1,5 millió főre tehető, minimálbéren vagy annak legfeljebb a kétszeresén bejelentett munkavállalónak legalább az a hányada, amely vélhetően több pénzt visz haza az aktuális minimálbérnél, egyáltalán nem veszi ki a részét az adóbefizetésekből, addig az állam kénytelen lesz továbbra is azokat megsarcolni, akiknek munkaadója előírás- és szabályszerűen jelenti be a mindenkori keresetét.

Növelni kell a munkavállalási kedvet
A Deloitte elnök-vezérigazgatója kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint ma Magyarországon továbbra is aggasztóan alacsony az aktivitási ráta, a munkavállalási kedv. Az emberek egy része úgy gondolja, hogy neki valójában nem éri meg dolgozni addig, amíg a segélyek felvételére és kiegészítő, eltitkolt jövedelmeire támaszkodva magasabb havi bevételt könyvelhet el annál, mintha bejelentett alkalmazottként vállalna munkát.

Oszkó Péter elmondta, a minimálbér adómentessége a munkáltatókat és a munkavállalókat továbbra is egyaránt arra fogja sarkallni, hogy fogadják el a foglalkoztatásnak ezt a sajátos formáját, éppen ezért a beavatkozás hatékony pontjának Oszkó a személyi jövedelemadózással párhuzamosan a társadalombiztosítási járulékrendszer átalakítását, és a járulékterhek csökkentését tartaná jó megoldásnak annak érdekében, hogy ismét egyre több cég és munkavállaló fontolja meg a visszatérést a legális foglalkoztatásba.

A döntéshozók felelőssége
A beszélgetésen Oszkó Péter kitért arra is: a hazai gazdasági vezetők, köztük a saját társadalmi felelősségét is abban látja, hogy a megfelelő fórumokon a döntéshozóknak konzekvensen, egységes üzenetek formájában felhívják a figyelmet a hazai gazdaságpolitika megoldatlan kérdéseire. A szerepvállalás célja, hogy termékeny szakmai párbeszédet induljon útjára a piaci és a kormányzati szféra képviselői között. Oszkó hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a magyarországi nagyvállalatok felsővezetői ezt már felismerték és ez a folyamat már elindult, több esetben, több témakörben létrejött már ez a párbeszéd és ezek előremutatóak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Letiltás további kamat számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink