hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóreform-dilemmák: egy a kulcs?

  • dr. Marosi Andrea

A különböző forrásokból származó jövedelmekre egységesen érvényes egykulcsos adó mellett érvel cikkünk szerzője, aki személyes felelősséget is érez a követett adópolitika gazdasági és morális következményeiért.

Az egykulcsos adórendszer nem egyszerűen adótechnikai, adóigazgatási vagy adópolitikai kérdés, hanem értékválasztás. Az egykulcsos adó a kivétel nélkül mindenkire kiterjedő közteherviselés jelképe, az átlátható, egyszerű államháztartás alapja. Ahogy mondani szokás: demokráciához demokratákra, stabil egyensúlyban lévő államháztartáshoz adófizetőkre van szükség.

Nem véletlen, hogy az egykulcsos adókat nem a fejlett, nem a hosszú demokratikus múlttal és nem az évszázadokra visszatekintő adómorállal rendelkező országokban vezették be. A kelet-európai országokban az adófizetés kötelezettsége messze nem volt általános, még kevésbé volt elismert. Az emberek többsége Kelet-Európában nem érti, hogy a társadalmilag szervezett közszolgáltatások (oktatás, egészségügyi ellátás, szociális segélyek) pénzügyi fedezete csak akkor teremthető elő, ha mindenki befizeti adóját és járulékait. Pestiesen szólva: a közteherviselést elkerülő sunnyogás volt a jellemző magatartás. A globális pénzügyi piacok szigorú értékítélete miatt bajba jutott átalakuló kelet-európai országoknak a korábbiaktól gyökeresen eltérő, jól tervezhető bevételi és szilárd erkölcsi alapokra kellett állítaniuk államháztartásuk rendszerét. Mind a két szempont fontos: a pénzügyi és az erkölcsi is.

A közszolgáltatások pénzügyi fenntarthatósága, a kiszámítható gazdasági környezet, a szilárd költségvetés, a fenntartható és finanszírozható növekedés nem alapozható közsunnyogásra. A korábbi, sokféle kivétellel, mentességgel, változatos adómértékekkel jellemezhető adóvilággal való szakítás hordozója az egykulcsos adó. Az a magára keveset is adó átalakuló ország, amelyik a gyökeres reformok kapitalista útjára lép, kénytelen a "brand-building", a reformország márkanév elnyerésére irányuló erőfeszítések keretében az adórendszer egykulcsosságáról is szólni programjában.

A szomszédos országok nem csupán az egykulcsos adó bevezetése miatt lettek sikeresek - ráadásul sokféle "egykulcsos" rendszert vezetettek be -, hanem mert fegyelmezett fiskális politikát folytattak: a kiadások előre bejelentett, következetes és fokozatosan előrehaladó mérséklésével teremtették meg a mozgásteret az egykulcsos adó bevezetésének látványos sikeréhez. Ebben is egészen másképp gondolkodnak, mint ahogy azt Magyarországon a ma uralkodó gazdaságpolitikai kurzus teszi. Nem abból vezetik le az egyébként helyeselhető javaslatot, hogy "mekkora a mozgástér", hanem abból, mekkora mozgásteret kell a kiadások meggyomlálásával ahhoz teremteni, hogy az adófizetési hajlandóságot javító, a közsunnyogást közteherviseléssel felváltó egykulcsos adórendszerben még a bevezetésének első évében várható bevételelmaradás miatt se kerüljön veszélybe az államháztartás egyensúlya. 

Csillag Istán cikkét olvassa el az e heti HVG-ben!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink