hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: Szlovákia, gyed, adómentesség

  • adozona.hu

Lakáscélú kölcsönt kaptam a munkáltatómtól, amelyről igazolást adtak ki. Melyik sorban kell szerepeltetni, és milyen esetekben áll fenn adómentesség? Ha magyar állampolgár szlovák gazdasági társaság tagja, akkor az ettől a cégtől származó bevételét hogyan kell bevallania? GYED alatt kell-e adóbevallást készítenem, ha más jövedelmem nem volt?

2007-ben lakáscélú kölcsönt kaptam a munkáltatómtól, amelyről igazolást adtak ki. Melyik sorban kell szerepeltetni, és milyen esetekben áll fenn adómentesség?
Önnek kamatkedvezményből származó jövedelme akkor keletkezik, ha a munkáltatója olyan kölcsönt ad Önnek, amelynek kamata nem éri el a mindenkori jegybanki alapkamat 105 százalékát. Ugyanakkor nem keletkezik jövedelem akkor, ha a munkáltató által lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vagy ilyen célra felvett hitel visszafizetéséhez adott hitelt, feltéve hogy a hitelt a munkáltató hitelintézeten keresztül, a hitelintézet igazolása szerint lakás célú hitelként nyújtotta. További feltétele az adómentességnek az, hogy a lakásigény – a szobaszám vagy a vételár alapján – a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. §-a alapján méltányolható legyen.

Abban az esetben, ha Ön igazolást kapott a jövedelem nagyságáról, akkor feltehetően az adómentesség valamely feltételének a hitel nem tett eleget. Az igazolás szerinti jövedelmet – hasonlóan a munkabéréhez – a bevallás 1. sorába kell beírnia.

Ha magyar állampolgár szlovák gazdasági társaság tagja, akkor az ettől a cégtől származó bevételét hogyan kell bevallania?
A kérdésből nem állapítható meg, hogy a szlovák cégtől milyen jövedelmet kap a kérdéses magánszemély. Feltételezve, hogy a jövedelem osztalék, melyet magyar illetőségű személy szerez, a vonatkozó kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény alapján az osztalék maximum 15 százalékos mértékig Szlovákiában adóköteles. Magyarországon a külföldről származó osztalék utáni adó mértéke 25 százalék, azonban a fizetendő adóból levonható a Szlovákiában fizetett adó összege. Így feltehető, hogy az osztalék után Szlovákiában 15, míg Magyarországon 10 százalék adót kell fizetni. Az osztalék után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni mindaddig, amíg a magánszemély után fizetett egészségbiztosítási járulék, valamint a 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri a négyszázötvenezer forintot.

GYED alatt kell-e adóbevallást készítenem, ha más jövedelmem nem volt?
A gyed adóköteles bérjövedelem, amelyet akkor is be kell vallani – a bevallás 4. sorában –, ha más jövedelme a magánszemélynek nincsen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink