hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: éghajlatvédelem adózási eszközökkel

  • MTI

Európának olyan adórendszerekre van szüksége, amelyek növekedéspártiak, segítik a foglalkoztatást, és növelik a versenyképességet - jelentette ki Kovács László adó- és vámügyi biztos az általa szervezett, immár évi rendszerességgel tartott brüsszeli adófórumon politikusok, az üzleti szféra képviselői, valamint kutatók és szakértők, összesen több mint 600 résztvevő előtt.



Ennek érdekében olyan irányban kellene módosítani az adószerkezetet, hogy az szélesebb, stabilabb, egyszerűbb és a csalásoknak ellenállóbb legyen – mondta Kovács László. Az idei - második - fórum témája a növekedés és versenyképesség növelésének lehetősége volt az adózás eszközeivel. Kovács hangsúlyozta, hogy az adózás nagyon hatékony eszköz a gazdaság valamennyi szereplőjének befolyásolására.

A magyar biztos a sajtót tájékoztatva "elég általános vélemény"-nek minősítette azt, hogy az adóreformoknál törekedni kell az adószerkezet megváltoztatására: azaz csökkenteni kell az élőmunka terhelését és a nyereségek adóztatását, a kieső bevételt pedig pótolni a környezetszennyezés, a vagyon, a fogyasztás nagyobb adóztatásával. A szerkezet megváltoztatását egyebek között ösztönzi a globalizáció és az öregedő társadalom is - mutatott rá.

Beszélt arról is, hogy több adónem összevonásával egyszerűsíteni lehet az adórendszert, ami szintén segítheti a versenyképességet. Az adórendszer áttekinthetősége és stabilitása szintén ilyen tényező.

Kovács László megerősítette azt is, hogy a bizottság ősszel beterjeszti az adóalapok számítási módjának uniós harmonizálását célzó javaslatot. Emellett állt ki a sajtótájékoztatón Günter Verheugen ipari biztos, valamint a jelenlegi és a második féléves EU-elnökséget képviselő Andrej Bajuk szlovén pénzügy és Christine Lagarde francia gazdasági miniszter is.

A sajtótájékoztatón szó esett arról a brit-francia javaslatról is, amely az energiatakarékos termékek áfájának csökkentését célozza. Kovács elmondta, hogy a témáról folyik az egyeztetés, bár szakértők vitatják, hogy ez-e a leghatékonyabb módszer, hiszen technikailag nehezen kivitelezhető, mert egyrészt egyre energiatakarékosabb típusok kerülnek forgalomba, ami állandó változtatással és többletköltséggel járna, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy az áfából eredő különbség a fogyasztónál maradna.

Kitért arra is, hogy nagyon hatékonyan lehet adózással segíteni az éghajlatvédelmi célokat. Megerősítette, hogy a brüsszeli bizottság a második félévben vizsgálja felül az energiaadózási irányelvet is. A felülvizsgálat legfontosabb eleme, hogy míg jelenleg az energiafajtákat csak az energiatartalom szerint adóztatják, a jövőben csak az adó egy része függne ettől, másik része a károsanyag-kibocsátástól. Ez relatíve versenyelőnyhöz juttatná a megújuló energiafajtákat, amelyek kihasználása ma még drágább, de nagyon fontos célokat szolgál.

Magyar újságíróknak nyilatkozva, az adóreformtervekkel kapcsolatban Kovács úgy vélte, Magyarországon is ösztönözné a befektetőket, ha sikerülne csökkenteni a társasági nyereségadó mértékét, vagy sikerülne eltörölni a 4 százalékos különadót. A legsürgősebb kérdés ugyanakkor ma az államháztartási hiány csökkentése, és ez időben megelőzi az adócsökkentést - tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink