hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egymillió forintos mulasztási bírság a „Kikelet” jegyében

  • adozona.hu

Egymillió forintos, maximálisan kiszabható mulasztási bírságot kapott egy vegyes kereskedelemmel foglalkozó vállalkozó, akit a Kikelet hadművelet keretében ellenőriztek a revizorok, s a próbavásárlás során ezúttal sem kaptak bizonylatot. A kereskedő azért kapta az idei év januárja óta kiszabható legnagyobb mulasztási bírságot, mert évek óta „visszaesőnek” számít – áll az APEH közleményében.

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó 8 hatóságot érintő „Kikelet hadművelet” negyedik hetében járnak a hatóságok. Az országos akció sorozat célja, a kiemelkedő tavaszi események, ünnepek időszakában a vásárok, piacok és közterületek, illetve megnövekedett forgalmat lebonyolító kereskedelmi egységek, vendéglátóhelyek fokozott ellenőrzésével a visszaélések mind nagyobb arányú visszaszorítása.

Az akciósorozatban a mintegy 280 APEH ellenőr eddig majdnem 5000 vizsgálatot végzett, amelyből 3200 a bizonylat kiállítási kötelezettség betartására, 626 ellenőrzés a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrésére és 1168 vizsgálat a forgalmazott áruk beszerzési dokumentumainak az ellenőrzésére irányult. 

A vizsgálatok közül 1566 (31,3 százalék) zárult megállapítással., s várhatóan 327 millió 790 ezer forint mulasztási bírságot szab ki az adóhatóság. A bírság kiszabásán túl 210 üzlet 12 nap, 6 üzlet 30 nap, 2 üzlet 60 napig tartó lezárására számíthat, továbbá 43 esetben tevékenység felfüggesztésére kerül sor.

A vizsgálatok szervezésénél minden régióban figyelembe vették a kereskedelmi és szolgáltató egységek kibővített nyitvatartási idejét, így késő délutáni, esti, illetve hétvégi időszakokban is ellenőriznek a revizorok. Az akció végrehajtásakor a főváros, a megyeszékhelyek, illetve a jelentősebb térségi központokon túlmenően kistelepülésekre is eljutottak az adóhivatal munkatársai és összességében 375 település helyszínein végezték az ellenőrzéseiket.

A Kikelet hadművelet rostáján nemcsak üzlettulajdonosok és piaci árusok akadtak fenn, hanem taxis is. Az ellenőrök egyik megyeszékhelyünk vasútállomásától egy áruházig kérték a fuvart. A taxis közölte, a fuvar 1500 forint lesz, induláskor a taxamétert azonban nem kapcsolta be. Az ellenőrzéskor kiderült: a taxaméter nincs hitelesítve, a taxiban 2-féle számlatömb „forgott”, két különböző adózó adataival: az egyikben a készpénzes, a másikban a bankkártyás fizetésekről állítottak ki számlát, s mindemellett a sofőr úgy nyilatkozott, hogy ő egy harmadik társaság alkalmazottjaként vezeti a taxit. 

Egy piaci árusítást végző őstermelő nyugtát sem állított ki a próbavásárlás során, de nem tudott vállalkozói igazolványt sem felmutatni, s mint az az ellenőrzés során kiderült, kiskereskedelmi tevékenységét huzamosabb ideje végzi adószám nélkül, sőt az általa foglalkoztatott személyt az APEH felé nem jelentette be.

Egy hús és hentesárut forgalmazó üzletben az ott árusított sertészsír eredetét és beszerzési idejét nem tudták „meggyőzően” igazolni, mert az eredetet ugyan két eltérő beszerzési időpontra kiállított számlával is akarták bizonyítani, de mindegyik még a termék gyártását is több hónappal megelőző időszakban lett kiállítva.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink