hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az IPOSZ a nyugdíjas egyéni vállalkozók ehó-jának eltörlését javasolja

  • dr. Marosi Andrea

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt kezdeményezi, hogy a következő adótörvényben töröljék el a nyugdíjas egyéni vállalkozó egészségügyi hozzájárulási (eho) fizetési kötelezettségét - mondta Szűcs György, az IPOSZ elnöke sajtótájékoztatón.


A nyugdíjas egyéni vállalkozó kiegészítő tevékenységként végzi munkáját, nyugdíjasként jár számára az egészségügyi ellátás, ezért az IPOSZ szerint érthetetlen, miért kell másodszor is megfizetniük az egészségügyi hozzájárulás formájában a jogosultságot – mondta Szűcs György, az IPOSZ elnöke. A hozzájuk beérkezett jelzések szerint a nyugdíjas egyéni vállalkozóknak a havi 4 350 forint egészségügyi hozzájárulás éves szinten jelentős megterhelés – tette hozzá.

Az IPOSZ elnöke szólt arról, hogy a konvergenciaprogram az elmúlt 1,5 évben duplájára növelte a mikrovállalkozók terheit. Az ipartestület becslése szerint ez idő alatt 80 ezer egyéni vállalkozó, illetve 36 ezer kisvállalkozó zárt be.

Szűcs György megjegyezte, hogy az Európai Unióban sikeresebben tudnak lobbizni, mint Magyarországon. Példaként említette: az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, amelynek az IPOSZ is tagja, elérte, hogy az unióban lehetőség legyen bizonyos szakmákban az élőmunka-tételre rakódó áfa mérséklésére. Magyarország is megkapta ezt a lehetőséget, ezért az IPOSZ javaslata, hogy öt szakmában - a lakásjavítás és -karbantartás, a személyi szolgáltatás, az otthoni ápolás, a háztartási gépjavítás, valamint a zsűrizett művészi kézműiparos - lehetőség legyen a számla részletezésekor, kiállításakor az élőmunka-díj tételnél 5 százalék áfa-kulcsot használni.

Az IPOSZ elnöke kitért arra, hogy szükséges lenne egy új egyéni vállalkozói törvény is, amelyben az egyéni cég fogalmát is bevezetnék. Ezzel a lehetőséggel mostani iparos egyéni vállalkozók élhetnének. Az előnyök között említette, hogy az egyéni cégek örökölhetőek lennének, a csődtörvény hatálya kiterjedne rájuk, ezáltal a befektetés nagyobb biztonságot jelente. Egyéni cégként új technikai és technológiai fejlesztéseket tudnának megvalósítani, ezzel növelnék a foglalkoztatói képességüket - vélekedett Szűcs György.

Az IPOSZ elnöke kedvező folyamatnak értékelte, hogy folytatódik a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban az Üzletre Hangolva program, amely a kisvállalkozók gazdasági környezetét is javítja. A munkában az IPOSZ szakértői is részt vesznek, konkrét javaslatokat tettek az adminisztrációs kötelezettségek csökkentésére.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink