hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A brit adóhívatal is vásárolt liechtensteini banktitkokat

  • MTI

A brit adóhivatal is vásárolt liechtensteini banktitkokat adócsalással gyanúsított gazdag britekről.

A The Sunday Times értesülése szerint a királyi adó- és vámügyi hatóság (HMRC) százezer fontot (36 millió forintot) fizetett ki egy csalásért egyébként már kirúgott és elítélt banki alkalmazottnak hozzávetőleg száz olyan brit számlaadataiért, akik Liechtenstein bankjaiban tartják pénzüket.

Az adatokat a vezető vasárnapi brit lap szerint az informátor egyszerűen ellopta a világ egyik legtitkolózóbb adóparadicsomaként nyilvántartott hercegségből. A The Sunday Times úgy tudja: az illető az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország és Ausztrália adóhatóságainak is felkínált hasonló bankszámla-adatokat. Az informátor ugyanaz, aki – komoly belpolitikai vihart kavarva Németországban – tavaly több száz gazdag német Liechtensteinben tartott bankszámláinak adatait adta el a német hírszerzésnek, 3,2 millió fontnak (több mint egymilliárd forintnak) megfelelő összegért. 

Azóta a német rendőrség számos tartományban házkutatásokat tartott adócsalással gyanúsított számlatulajdonosok lakásaiban és irodáiban, köztük a német posta azóta lemondott elnökének, Klaus Zumwinkelnek az otthonában. 

A brit lap szerint a brit hatóságok nagy fegyverténynek tartják, hogy hozzájutottak olyan számlákhoz, amelyek évtizedekig elérhetetlenek voltak számukra. Nagy-Britanniában a tartozás 100 százalékának megfelelő pénzbüntetésre számíthat, akit adóelkerülés vétségében találnak bűnösnek, az adóscsalás minősített esetéért pedig akár hétévi börtön is kiróható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink