hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Diplomáciai viszály Németország és Liechtenstein között

  • MTI

Sajátos diplomáciai viszállyá nőtte ki magát Németország és Liechtenstein között a németországi adócsalási botrány.

Otmar Hasler liechtensteini miniszterelnök a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott keddi nyilatkozatában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a német hatóságok a hercegséget teszik felelőssé a német adóeljárás hiányosságaiért. Hasler - aki szerdán Berlinben Angela Merkel kancellárral és Peer Steinbrück pénzügyminiszterrel folytat tárgyalásokat - "problematikusnak" nevezte, hogy a német szövetségi hírszerzés (BND) lopott banki adatokat vásárolt. 

Berlini értesülések szerint még élesebben fogalmazott ugyancsak Alois liechtensteini trónörökös. Alois – szó szerint – a hercegség elleni támadásról és durva médiakampányról beszélt egy ugyancsak keddi nyilatkozatában. Rendkívül élesen bírálta a német szövetségi hírszerzést amiatt, hogy több millió eurós összeget fizetett ki egy "elítélt bűnözőnek." Annak a nézetnek adott hangot, hogy a tulajdonképpeni probléma a német adórendszerben rejlik. 

Hasonlóan nyilatkozott Liechtenstein németországi nagykövete, aki visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a hercegség közvetve segítséget nyújtott az ügyészségi gyanú szerint elkövetett adócsalásokhoz. A diplomata Liechtenteinnel szembeni "barátságtalan lépésnek" minősítette a BND tevékenységét az ügyben. 

Az elmúlt héten kirobbant botrány előzményeihez tartozik, hogy a német hírszerzés egy titkos liechtensteini informátortól vásárolt banki adatokat, s ennek nyomán merült fel a sorozatos adócsalások gyanúja. 

Kedden Berlinben ismertté vált az is: a liechtensteini igazságszolgáltatás nyomozást indított ismeretlen tettes – azaz a szóban forgó informátor – ellen. Az illetékes hatóságok lopással és hivatali titkoknak – egy külföldi ország javára történt – megsértésével vádolják az adatokat a német hírszerzésnek kiszolgáltató személyt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink