hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: ekho, ügyvezető kismama, nyugdíjas nyereménye

  • adozona.hu

Az ekho szerinti adózás választható-e munkaidő-kedvezmény, betegszabadság, munkaszüneti nap idejére járó díj, szabadságmegváltás esetén? Nyugdíjas vagyok, de egyszeri összeget nyertem, amit 38 százalékkal megadóztattak; össze kell-e vonnom a nyugdíjat és a nyereményt, hogyan igényelhetem vissza az adót? 36 órás bejelentett munkaviszony mellett most gyesen vagyok, de emellett egy bt.-ben ügyvezető is vagyok: kell-e valamilyen járulékot fizetnem vagy biztosítva vagyok?

Nyugdíjas vagyok, de az év folyamán egyszeri összeget nyertem, amit 38 százalékkal megadóztattak. Most szeretném visszaigényelni, amit lehet. Kérdésem, hogy hol kell feltüntetnem a nyugdíj összegét, illetve össze kell-e vonnom a két összeget?
Tekintettel arra, hogy a kérdésből nem állapítható meg az Ön nyereményének jogcíme, így az sem, hogy ez a jövedelem elkülönülten vagy az összevont adóalap részeként adóköteles-e, így a kérdésére általános jellegű tájékoztatást adunk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 3. § 72. pontja alapján a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

Ha az Ön nyereménye elkülönülten adózik, akkor a nyugdíjával nem kell összevonni e jövedelmét, mivel az adóterhet nem viselő járandóságot kizárólag akkor kell bevallania, ha összevont adóalapba tarozó jövedelmet is szerzett az adott adóévben.

Amennyiben az Ön nyereménye az összevont adóalap részeként adóköteles, akkor a szja-törvény szerint a nyugdíjat (mint adóterhet nem viselő járandóságot) hozzá kell számítania e jövedelméhez, de a nyugdíj összegére eső adótábla szerinti adót nem kell megfizetni. Ez utóbbi esetben, amennyiben 2007-ben szerzett az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, a 0753-as adóbevallás 12. és 18. sorában kell feltüntetnie a nyugdíj összegét.

Az ekho szerinti adózás választható-e munkaidő-kedvezmény, betegszabadság, munkaszüneti nap idejére járó díj, szabadságmegváltás esetén?
Igen, választható. Tekintettel arra, hogy a munkaviszonyban folytatott tevékenység ellenértékeként kell megítélni a díjazásnak e formáit is. Egyedül a végkielégítés esetében nem alkalmazható az ekho, mivel az nem tekinthető a munkavégzés ellenértékének.

Létezik-e még papír alapú éves adóbevallási nyomtatvány egyéni vállalkozók számára, s ha igen, hol lehet kapni?
Kizárólag a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó teljesítheti bevallási kötelezettségét papír alapú nyomtatvány beküldésével. Személyijövedelemadó-bevallási ív az APEH ügyfélszolgálatánál szerezhető be. 

Édesanyja nyugdíját a férjem kapja saját nevére, mert az édesanyja cselekvőképességet kizáró gondnokság alá van helyezve. A nyugdíj összegét a férjemnek az adóbevallásában fel kell tüntetnie, és kell utána adózni?
Függetlenül attól, hogy a férje számára fizetik ki a nyugdíjat, az a férje édesanyjának a jövedelme, vagyis az Ön férjét ezzel összefüggésben nem terheli adókötelezettség.

36 órás bejelentett munkaviszony mellett gyesen vagyok. Fizetetlen szabadságot kértem a gyes idejére a munkáltatómtól, de emellett egy bt.-ben beltag/ügyvezető/ is vagyok. Kell-e valamilyen járulékot fizetnem a bt.-vel kapcsolatban, ha egyáltalán nem veszek ki jövedelmet a bevételemből, vagy biztosítva vagyok a gyes által, míg a gyermekem be nem tölti a harmadik életévét?

A betéti társaságban az ügyvezetői feladat megbízásos jogviszonyban, illetve munkaviszonyban látható el. A vezető tisztséget azonban nem láthatja el munkaviszonyban a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja, kivéve, ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik.

Amennyiben a vezető tisztségviselői feladatok ellátása megbízási szerződés alapján, de díjfizetés nélkül történik, biztosítási és járulékfizetési kötelezettség nem merül fel.

A gyermekgondozási segély mellett fennálló munkaviszonya alapján biztosítottnak minősül.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink