hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor élhetünk felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel?

  • dr. Marosi Andrea

A felügyeleti intézkedés rendkívüli jogorvoslati forma. Ha az ügyben eljáró adóhatóság határozata, önálló fellebbezéssel megtámadható végzése (intézkedése) jogszabálysértő, vagy jogszabálysértő módon nem került sor valamely intézkedésre, akkor élhetünk felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel.


Természetesen a jogszabálysértést nem mi minősítjük, de a kérelmet érdemes benyújtani, mert veszteni valónk nem lehet, a súlyosítási tilalom véd minket. Az ügyben első fokon a felettes adóhatóság (az APEH elnöke), másodfokon a Pénzügyminisztérium jár el.

Ugyanakkor mindkét eljárónak módjában áll érdemi vizsgálat nélkül elutasítani kérésünket, azzal, hogy a határozat, önálló fellebbezéssel megtámadható végzés (intézkedés) jogszabálysértő volta nem valószínűsíthető. Külön elutasítási ok, ha az ügyben bírósági felülvizsgálat van folyamatban. Tehát egyszerre felügyeleti intézkedést kérelmezni és közigazgatási pert indítani nem lehet.

A felettes adóhatóság, illetve a pénzügyminiszter a súlyosítási tilalom szabályaira is figyelemmel a jogszabálysértő határozatot (intézkedést), önálló fellebbezéssel megtámadható végzést megváltoztatja, megsemmisíti, amennyiben szükséges, új eljárás lefolytatását rendeli el, vagy az elsőfokú adóhatóságot eljárás lefolytatására utasítja. Több esetben előfordult már, hogy a másodfokú jogerős határozatot megsemmisítették és új eljárást rendeltek el.

Természetesen a felügyeleti intézkedés iránti kérelem megírása komoly előkészületet igényel. Mindenképpen érdemes - ha rendelkezésre áll - az új bizonyítékokat becsatolni. Amennyiben jogértelmezési problémák merülnek fel, akkor - kellően kifejtett álláspontot - elsősorban a pénzügyminiszter fogadhat el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar Japán szociális biztonsági Egyezmény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Főállású anya átalányadózása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink