hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövőre 6-8 százalékkal csökken az induló nyugdíjak szintje

  • MTI

Változik a nyugdíjak kiszámítása január 1-jétől; a korábbi szabályokhoz képest 6-8 százalékkal csökken az induló nyugdíjak szintje, és szigorodnak az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzés feltételei.

A korábbi szabályok szerint a nyugdíjat nem a tényleges nettó jövedelem, hanem a személyi jövedelemadóval csökkentett kereset után számolták ki, ami egyes esetekben a kereset nettó összegénél magasabb nyugdíjat jelentett. A január 1-jétől érvényes szabályok szerint az induló nyugdíjakat nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem a járulékokkal is csökkentett kereset alapján számolják ki. Ez csökkenti a nyugdíjak szintjét.

Emeli ugyanakkor a nyugdíjszintet, hogy míg korábban az előző évek keresetét csak a nyugdíjazást megelőző második év szintjére számolták át, az éves nettó keresetnövekedés beszámításával, addig a jövőben ezt a nyugdíjazást közvetlenül megelőző évig végzik el. Ez a szabály a korábbiakhoz képest a nyugdíjazást megelőző év nettó keresetnövekedésének mértékével növeli a nyugdíj alapját.

Új szabály, hogy 1,5 százalékról 2 százalékra emelkedik a 40 évnél több szolgálati idővel rendelkezők esetén a nyugdíjaknál évenként figyelembe vehető plusz százalék. Így például, ha valaki 42 év munkaviszony után megy nyugdíjba, akkor korábban a nyugdíj alapjául szolgáló keresetének 83 százalékát kapta, 2008-tól viszont 84 százalék ez a mérték.

Továbbra is megmarad az a szabály, hogy akik a nyugdíjkorhatár betöltése, azaz 62 éves koruk után - nyugdíjuk megállapítása nélkül - akár csak egy évvel is tovább dolgoznak, azok nyugdíja havonta 0,5 százalékkal, évente 6 százalékkal lesz több.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a nyugdíj igénybevételével együtt végzett munkára 2008-tól. Január 1-jétől az előrehozott nyugdíjnál legfeljebb csak az éves minimálbért jelentő munkajövedelem szerezhető. Az éves keretösszeg elérését követő hónaptól a nyugdíj folyósításának szüneteltetését kell kérni. A korlátozás 2010-től valamennyi előrehozott nyugdíjban részesülőre vonatkozik majd, tehát azokra is akik korábban vették igénybe ezt a lehetőséget. A korlátozás addig tart, amíg be nem töltik a 62. évet.

A korlátozás nem vonatkozik azokra, akik már betöltötték a nyugdíjkorhatárt, azaz elmúltak 62 évesek - ők továbbra is munkajövedelmük korlátozása nélkül kapják meg nyugdíjukat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink