hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új nyugdíjszámítási modell: nem, végzettség, foglalkozás

  • adozona.hu

Egyénre szabott, a foglalkozást, végzettséget, nemet és kort is figyelembe vevő új nyugdíjszámítási modellt mutattak be, amelynek segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen járadékra számíthat - hangzott el a TÁRKI és az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár sajtótájékoztatóján.

Nyugdíj-kalkulátor
Számoljon itt!
„Nem tisztán matematikai, hanem szociológiai fogalmakkal kiegészített modell, amely az iskolai végzettség, nem és foglalkozás alapján számol” – magyarázta Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Igazgatótanácsának elnöke, hogy miben tér el ez a nyugdíjszámítási- és  életpályamodell a korábbiaktól. 

Azért sem hasonlít  az eddig ismert modellekkre, mert azok az átlagos bérszínvonalra, a jövőbeli bérnövekedésre, foglalkoztatási rátára, és az ebből származtatható átlagos járulékfizetésre koncentrálnak, miközben az egyes társadalmi rétegek esetében eltérő a jövedelemszint és a foglalkoztatottság. A modell kidolgozásának első fázisában a magánnyugdíjpénztári befizetésből származó várható járadék meghatározása került új alapokra. Változatlanul hagyták a makrogazdasági becsléseket (infláció, keresetnövekedés) és a nyugdíjszabályozási tényezőket (nyugdíjkorhatár, magánpénztári tagdíj, indexálás).

„A modell eredményeként már nem mosódik össze egy globális átlagban a kőműves fiatal pályakezdő férfi következő 45 évben várható jövedelmi pályája egy középkorú, jogász végzettségű, ügyvédként dolgozó nő bérpályájával” – mondta Gál Róbert Iván, a TÁRKI programvezető kutatója. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az alacsonyabb végzettségűek vagy a nők kevesebbet keresnek, így nyugdíjuk is alacsonyabb lesz, de a modellel pontosabban előre jelezhető – ha nem is pontosan meghatározható – a nyugdíjjárulék. Az új modell 2 százalékos reálhozamot becsül.

A TÁRKI és az Évgyűrű tervei szerint a modell segítségével kiszámítható a tb-ből származó nyugdíj is, ami prognosztizálható lesz. A befizetők felmérhetik a várható időskori jövedelmét, és dönthetnek a pótlólagos hosszútávú megtakarításaikról. A modell jövő héttől elérhető az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár honlapján.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink