hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorodó nyugdíjszabályok

  • dr. Marosi Andrea

Szakszervezeti tiltakozások közepette a kormány sem lehet teljesen elégedett a társadalombiztosítási nyugdíjról szóló törvény hétfőn elfogadott módosításával.

 
Miért éppen most? - a kérdés joggal merül fel annak kapcsán, hogy az autóbusz-vezetők kedden reggel országosan 2-3 órán át szüneteltették az utasok szállítását. Az akció illeszkedik a mostani sztrájktrendbe, az időzítése mégis különös. A tiltakozásra ugyanis az utóbbi 15 évben bármikor lett volna ok, mivel az autóbusz-vezetők már 1992. március 1-je óta csak akkor részesülhetnek korkedvezményes nyugdíjban, ha legalább tíz éven át vezetnek a fenti időpont előtt forgalomba állított járműtípust.

E 2010 végéig érvényes előírást szeretnék az autóbusz-vezetők mielőbb eltöröltetni, Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökének érvelése szerint azért, mert bár a forgalomban lévő járművek 83 százaléka olyan, hogy vezetőjét korkedvezményre jogosítja, az újabb buszok vezetése is fokozottan igénybe veszi a sofőröket, ezért indokoltnak tartják a nyugdíjbónuszt.

Noha a korkedvezményes nyugdíj újraszabályozását 2010-re vállalta a kormány, a munkaügyi tárca hétfőn felajánlotta, hogy a sofőrök busztípusfüggő korkedvezmény-előírásait 2008-ban nem alkalmazza, és a kedvezményt bárki megkaphatja. Az ajánlatot a többi szakszervezet nevében is tárgyaló Korcsolayné azért utasította el, mert "nem láttam garantáltnak, hogy azt beépítik majd a korkedvezményes nyugdíj új szabályaiba is". Jelenleg egyébként összesen 13 munkakörcsoport részesülhet korkedvezményben, köztük például azok, akik föld alatt, fúrótoronynál, csatorna-karbantartásnál, melegüzemben, hűtőházban meghatározott ideig dolgoztak. Az ilyen munkáltatókat 2008. január 1-jétől 13 százalék korkedvezmény-biztosítási járulék terheli. Ennek 75 százalékát azonban jövőre még a büdzsé viseli, a teherátvállalás fokozatosan csökken, a 13 százalék teljes egészében 2011-től terheli a foglalkoztatót. 

A cikket elolvashatja a HVG legfrissebb számában.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink