hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosuló nyugdíjszabályok

  • HVG

Politikai vihart kavart a múlt héten a magánnyugdíjrendszerből az államiba történő visszalépés ügye, miközben a szakszervezetek az újabb és a már tavaly elfogadott szigorítások ellen tiltakoznak.

Mindenki viselje rossz döntései következményeit - kivéve a rendőröket, a tűzoltókat és a katonákat. Nekik ugyanis - miként a fináncoknak, a fegyőröknek és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak is - megengedné a kormány, illetve a parlament, hogy kiigazítsák korábbi tévedésüket. A dolgok mostani állása szerint ez szűrhető le az Országgyűlés előtt lévő különböző nyugdíjszabályok koalíciós támogatottságából. A parlamenti képviselők többek között az adócsomagba varrt magán-nyugdíjpénztári előírások változtatásáról, emellett önálló módosító törvényben a társadalombiztosítási (tb) nyugdíj-, továbbá az úgynevezett szolgálati nyugdíjszabályok módosításáról is tárgyalnak.

Az utóbbi van a legelőrehaladottabb stádiumban: zárószavazása október végére várható. A koalíciós többség pártolta az abban foglaltakat, így minden esély megvan például arra, hogy a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek magán-nyugdíjpénztári tag alkalmazottai 2010 végéig visszaléphessenek az állami nyugdíjrendszerbe (feltéve, hogy önként lettek tagok, és 2007 végéig legalább húsz év szolgálati viszonyt tudnak felmutatni). Azaz éppen azok kapnak majd újabb kedvezményt, akik nyugdíjügyben amúgy is számos kiváltságot élveznek (akár 25 év szolgálati idő után nyugdíjaztathatják magukat, egy évük néha másfelet ér, és az időskori ellátás a munkában töltött utolsó 365 nap keresménye alapján számítódik).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyed továbbfolyósítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Vármegyebérlet, költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink