hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miként kell áfát fizetni a külföldről behozott új autó után?

  • adozona.hu

Természetbeni osztalék fizetése esetén kell-e áfa-fizetési kötelezettséggel számolni az átadott termékekkel kapcsolatban? Milyen áfa-fizetési kötelezettséggel kell számolni, amennyiben új személygépkocsit akar behozni az országba? Magyarországon adószámmal rendelkező uniós beszállítónak nyújtott előleget egy magyar cég, de ezt követően áfával növelten kívánja érévnyesíteni előleg-igényét az uniós partner, mi a teendő? A Deloitte szakértője válaszol.

Társaságunk természetbeni osztalékot szeretne fizetni tulajdonosainak a társaság által előállított termékekből. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben kell-e áfa-fizetési kötelezettséggel számolnunk az átadott termékekkel kapcsolatban?
A hatályos áfa-törvény rendelkezései szerint áfa-fizetési kötelezettség keletkezik, amennyiben a terméket az adózó adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenysége köréből kivonja. Ebben az esetben az áfa-fizetési kötelezettség a termék átadásakor keletkezik, így az erre az időszakra vonatkozó áfa-bevallásban kell az áfa-fizetési kötelezettséget feltüntetni, valamint teljesíteni. Ezt tehát azt jelenti, hogy végeredményét tekintve az osztalékot úgy célszerű kifizetni-kalkulálni, hogy az az átadott termékek áfával növelt árával legyen egyenlő, ugyanúgy, mintha pénzt kapna a tulajdonos, és azért a pénzért maga vásárolna.

Új autót szeretnék vásárolni. Azonban a hazai új autó piacon csak jóval drágábban tudom megvásárolni az általam kiválasztott autót, mint más európai uniós tagállamban vagy harmadik országban. A kérdésem a következő: milyen áfa-fizetési kötelezettséggel kell számolnom, amennyiben új személygépkocsit akarok behozni az országba?
Amennyiben magánszemélyként kíván új közlekedési eszközt venni - új az, ami 6000km-nél kevesebb kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől legfeljebb hat hónap telt el az adásvételig -, úgy a magánszemélynek itthon áfat kell fizetnie, függetlenül attól, melyik tagállamban vásárolt, és ott mekkora (esetleg alacsonyabb) az autót terhelő áfa-kulcs. Amennyiben harmadik országból, tehát nem a EU területéről történik a gépjármű beszerzése, úgy a vámhatóság fogja kivetni az áfát. Számolni kell továbbá a regisztrációs adóval, és - harmadik országból érkező autónál - a vámmal is.

Társaságunk közösségi szállítójának termékbeszerzésre vonatkozóan adott előleget. Az előleget követően a közösségi szállító bejelentkezett Magyarországon, és adószámot igényelt, amit meg is kapott az APEH-től. Ezt követően azonban - mivel az ügylet teljesítéséhez további előleg szükséges - immáron áfával növelten kívánja az előleg igényét érvényesíteni társaságunkkal szemben. Miként járjunk el a továbbiakban?
Álláspontunk szerint, amennyiben a szállító kizárólagosan termékértékesítést végez, úgy a külföldi szállítónak nem kellett volna bejelentkeznie Magyarországon adóalanynak. E tekintetben a hatályos törvényi rendelkezések értelmében közösségen belüli beszerzés valósulna meg a társaságuk vonatkozásában, míg a közösségi szállító közösségen belüli termékértékesítést hajt végre. Véleményünk szerint elsődlegesen tisztázni kellene, hogy a közösségi beszállítónak valóban szükséges-e magyar adóalanyként történő bejelentkezése Magyarországon, tekintettel arra, hogy amennyiben igen, úgy a korábban adott előleggel után is adót kellene fizetni. Amennyiben nem szükséges a közösségi beszállítónak Magyarországon történő adóalanykénti bejelentkezése, úgy indokolt lenne kijelentkeznie a magyar adószáma alól, annak érdekében, hogy az adott ügyletet adójogi szempontból egységesen, EU-nbelüli beszerzésként lehessen kezelni. (Önmagában ugyanis az a tény, hogy változatlan jogszabályi környezetben, változatlan szerződéses feltételek mellett az első előleg közösségi értékesítésként kezelendő, a második viszont már egyszerű belföldi ügylet, adóhatósági kockázatot rejt magában.)


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Három- vagy négyoldalú megállapodás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ingatlannal kapcsolatos külföldi teljesítési hely, magyar megrendelő részére

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Pótbefizetés, tulajdoni hányad

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink