hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: az értékalapú ingatlanadó kevesebb ellentmondással jár

  • MTI

Négy helyi és egy központi adót válthat ki az egységes értékalapú ingatlanadó, amelynek bevezetésére 2009-től kerülhet sor - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a Nap-kelte című műsorban.

Az egységes értékalapú ingatlanadó igazságosabb és kevesebb ellentmondással jár - mondta Veres János. Jelenleg az önkormányzatok négy helyi adót vetnek ki: kommunális-, építmény-, telek- és ingatlanforgalmi adót, a luxusadót pedig központi adóként kell fizetni. A pénzügyminiszter szerint az ingatlanadóhoz szükséges előkészületek és értékmeghatározások 2008-ban megtörténnek, és a szükséges információ az önkormányzatok részére időben rendelkezésre fog állni. Így az ingatlanadót 2009-től lehet bevezetni, kiváltva ezzel az előbbiekben felsorolt adókat, amelyek összesen 65 milliárd forintos bevételt jelentenek - magyarázta a pénzügyminiszter. 


Az ingatlanok értékének meghatározására vonatkozó kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta, hogy ha valamennyi ingatlant egyenként szakértővel értékeltetnének fel, az indokolatlanul magas költséget jelentene és nem állna arányban az ingatlanok után beszedhető összeggel. Az ingatlan árának és az eladási ár között felmerülő esetleges értékkülönbségre utaló felvetésre Veres János megjegyezte: egyes európai országokban a tulajdonosok maguk határozzák meg ingatlanuk értékét, amelyen azután az államnak elővásárlási joga van. 


Az adó mértékének kérdésére Veres János azt mondta, hogy jelenleg erre nincs javaslatuk, de a 65 milliárdos jelenlegi helyi adóból származó bevétellel terveznek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az európai gyakorlat az ingatlan értékének 0-2 százalék közötti mértékét alkalmazza. A pénzügyminiszter szerint azonban felmerült egy olyan megoldás is, hogy az ingatlanadó ne helyi, hanem központi adóként kerüljön bevezetésre. Ez a javaslat olyan ellentmondásokra jelenthetne megoldást, mint például az önkormányzatok olyan jellegű döntése, hogy csak a nem helyi lakosok fizessenek ingatlanadót.


A műsorban szóba került a népszavazás is, amely hozhat olyan eredményt, hogy a bevezetett vizitdíjat, kórházi napidíjat, illetve tandíjat a népszavazás döntése alapján nem kell fizetni. Veres János hangsúlyozta, hogyha ezek a bevételek kiesnek a költségvetésből, akkor kétféle lehetőség kínálkozik, vagy az oktatásban és az egészségügyben a kiadásokat kell csökkenteni, ami a szolgáltatások színvonalára hat, vagy adókat kell emelni annak érdekében, hogy a konvergencia-programban a Magyarország által vállalt GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiányt tartani tudjuk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink