hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Borsi: átmenetileg korrigált terület alapú legyen az ingatlanadó

  • MTI

Értékalapú ingatlanadót nem lehet addig bevezetni, amíg nincs ingatlan kataszter, így átmenetileg korrigált terület alapú adót kell alkalmazni - mondta Borsi László, az Ingatlan Parlament elnöke az őszi RealEast Expo Budapest bemutató sajtótájékoztatóján.

Borsi László a magyar ingatlanos szervezetek véleményét tolmácsolva kifejtette, hogy az ilyen adózást csak ingatlan kataszter alapján lehet bevezetni. Ennek az elkészítése három évet vesz igénybe, és néhány milliárd forintba kerül. Addig a településeket övezetekre kell osztani, és az azokhoz rendelt szorzókkal kell a négyzetméterekhez tartozó adót kiszámítani.

Például Budapest öt övezetre osztható, 1-5-ig terjedő szorzóval. Az egy lakás-négyzetméterre meghatározott adót ezzel a szorzóval kell korrigálni, majd megszorozva az alapterülettel, kijön a fizetendő adó. A 4,2 milliós lakásállomány után - átlagos 20 ezer forintos adóval számolva - 80 milliárd forintos bevételhez juthatna az állam.

A RealEast Expo egyébként a környező országokban már működő, hasonló nemzetközi bemutatók magyar megfelelője lesz és idén először, szeptember 27-30. között megrendezésre. A 8 ezer négyzetméteres Syma csarnok fele már elkelt, de a szeptember eleji jelentkezési határidőig biztosan megtelik - mondta a tájékoztatón Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács Elnöke, aki egyúttal a RealEast vezérigazgatója is. Eddig külföldi ingatlanos cégek jelezték részvételüket Spanyolországtól az USÁ-n át Kínáig. A magyar régiók ingyen kapnak 20 négyzetméteres standot, de van rá példa, hogy a régióközpont ennél nagyobbat bérelt, csak magának.

A kínálatot bemutató vásár mellett konferencia is kíséri a rendezvényt. Ennek két témája közül az egyik a fenntartható városfejlesztés, míg a másik a XXI. század eleji ingatlanfejlesztés problémái.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink