hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi áfát kell fizetni leltárhiánynál és hogyan számolható el a többlet?

  • adozona.hu

Hogyan lehet áfaszempontból elszámolni a leltárhiányt-illetve a többletet? Mikor vonható le az anyagköltséget terhelő áfa és a munkadíj? Melyek a legfőbb változások a jövő évi áfatörvényben? A Deloitte szakértője válaszolt.

Társaságunk ruhaipari cikkek gyártásával foglalkozik. A termékeinket bizományos útján értékesítjük nagy és kiskereskedők, valamint magánszemélyek részére egyaránt, oly módon, hogy a termékeket a bizományos raktárába fuvarlevéllel kiszállítjuk, és a bizományos onnan értékesíti a termékeket. Cégünk negyedévente leltároztat. A legutóbbi leltározás alkalmával jelentős összegű leltárhiányt valamint leltártöbbletet észleltünk. Hogyan számoljuk el áfa szempontból a hiányt, illetve a többletet, továbbá a többlettel kompenzálható-e a hiány?

Amennyiben leltárhiányt találtak, úgy az áfa törvény vonatkozó rendelkezései értelmében a leltárhiány megállapításának időpontjában teljesített termékértékesítés történt. (Első megközelítésben a bizományos többet adott el, azaz a megbízó is többet értékesített, mint amiről eddig az elszámolások készültek.) Így ekkor kell eleget tenni a leltárhiány tekintében felmerült áfa fizetési kötelezettségnek. Leltártöbblet esetén az adózót nem terheli áfa fizetési kötelezettség, tekintettel arra, hogy termékértékesítés nem történhetett (a többlet abból adódott, hogy a szállítólevéllel kiszállított termékeket ténylegesen mégsem adták még el). Amennyiben a leltározást az adózó termékcsoportonként végzi el, akkor egyértelmű, hogy az egyes különböző termékcsoportokhoz tartozó termékekben található leltárhiányt a leltártöbblettel nem lehet összevonni. Így e tekintetben az adózónak termékcsoportonként kell az adókövetkezményeket alkalmaznia. 

Telephelyünk előtt a főútvonal meglehetősen rossz állapotban volt, mindamellett tehergépjárműveink nem tudtak megfelelő ívben a telepre sem bekanyarodni. Ezért az utat, valamint annak a lekanyarodáshoz szükséges részeit egy vállalkozóval leaszfaltoztattuk. A vállalkozó az elvégzett munkáról áfás számlát adott. Levonhatjuk-e a vállalkozó által elvégzett munkadíjat valamint anyagköltséget terhelő áfát?

Amennyiben cégük közutat, valamint az ahhoz tartozó lekanyarodást lehetővé tevő közterületet aszfaltoztatta le a vállalkozóval, nem vonhatja le az áfát, mert azt nem közvetlenül a társaság gazdasági tevékenysége céljából vette igénybe.  De ha a cég, a telephelyén belül, mások által nem, kizárólagosan a társaság gazdasági tevékenységével összefüggésben használt utat aszfaltoztatta volna le, úgy az ezen tevékenység vonatkozásában felmerült áfát természetesen levonhatta volna. Ugyancsak jogos lett volna az áfa-levonás, ha magánút építése után minősítették volna közúttá az utat. Jelezzük ugyanakkor, a jövő évi áfa-szabályok e tekintetben is változást hoznak! Kérjük, kísérje figyelemmel a jogszabályváltozást.

Számos helyen hallható volt, hogy a következő évben jelentős változások lesznek az áfában. Mik ezek? Mire számíthatnak az adózók?

Várhatóan 2008. január 1-jétől lép hatályba az új áfa törvény, amely számos területen jelentős változásokat tartalmaz. Az adómértékek tekintetében azonban változás nem következik be. Az új áfa törvény jelentősebb mértékben tartalmazza az Európai Unió áfa irányelvének rendelkezéseit, valamint az Európai Bíróság esetjogának precedens jellegű ítéleteiben megfogalmazott jogelvekkel egyező szabályozást. Közvetlenül az adózókat érintő változás, hogy a jövőben a számlát a termékértékesítés, illetve a nyújtott szolgáltatás teljesítési időpontjától számított - legkésőbb - 15 napon belül ki kell állítani. 

További változás, hogy nem különböztetik meg a storno számlát és a helyesbítő számlát egymástól. A mezőgazdasági őstermelőket érintő változás, hogy a mezőgazdasági kompenzációs felár tekintetében a jövőben a felvásárlási jegyet nem a felvásárló, hanem a mezőgazdasági terményértékesítő köteles kiállítani. Az adó visszaigénylése ugyanakkor egyszerűsödik, így az adó éves göngyölített bevételi határtól függetlenül, és tárgyi eszköz beszerzésének hiányában is visszaigényelhető. Továbbra is ügyelni kell arra, hogy csak a kifizetett beszerzés adója igényelhető vissza. Új elem, hogy magánszemély is adó alanyává válik, ha eddig még használatba nem vett, vagy új, tehát legfeljebb két éves használatbavételi engedéllyel bíró ingatlant (és ehhez tartozó földterületet), vagy építési telket sorozat jelleggel (két éven belül legalább négyszer) értékesít. Az ismertetettek az Országgyűléshez már benyújtott törvényjavaslaton alapulnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink