hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bt-ből kft.-vé alakulva van-e áfafizetési kötelettség?

  • adozona.hu

Bt-ből kft-vá alakul egy cég, kell-e ekkor áfafizetési kötelezettésggel számolni? Ha egy társaság ipari létesítményeinek tervezését egy másik tagállamban lévő iroda végzi, akkor az ügyletet terheli-e áfafizetési kötelezettség? Bírósági ítélet állapítja meg egy szolgáltatás ellenértékét, mikor keletkezik adófizetési kötelezettség? A Deloitte válaszol.

1., Társaságunk bt.-ből kft.-vé alakul át tekintettel arra, hogy a jogszabályi környezet alacsony mértékű törzstőke követelményt állapít meg a kft.-k részére. Az átalakulás során kell-e áfa kötelezettséggel számolnom?

Nem, a hatályos áfa törvény rendelkezései szerint a jogutódlással történő megszűnés - formaváltás esetén - nem minősül termékértékesítésnek, illetőleg szolgáltatásnyújtásnak, amennyiben a jogutód - jelen esetben a kft. - nem választott alanyi adómentességet. Felhívjuk mindazonáltal a figyelmet arra, hogy az átalakulást követően a kft 5 évig nem választhat alanyi adómentességet. Feltételezzük, hogy az átalakulást követően a társaság ugyanazt a tevékenységet folytatja, így az áfa tekintetében gyakorolható levonási hányada sem változik meg. (Megjegyezzük, a jövő évtől várható változásokat nem vettük figyelembe a kérdés megválaszolása során.)



2., A másodfokú bíróság a napokban hoz ítéletet egy általunk nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az ítéletben várhatóan a szolgáltatás ellenértékét is megállapítja a bíróság. A kérdésem, hogy mikor keletkezik adófizetési kötelezettségem a teljesített szolgáltatás vonatkozásában?

A kérdés megválaszolása során különbséget kell tenni: a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát a szolgáltatást nyújtó társaság kibocsátotta-e vagy sem. Amennyiben a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát még nem bocsátották ki, úgy a teljesítés időpontja a bírósági határozat jogerőre emelkedésének a napja, amely időpontban keletkezik a társaság adófizetési kötelezettsége is. Amennyiben azonban a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát a társaság már kibocsátotta - és azt eddig nem stornózta, a vevő kifogása alapján - úgy az adófizetési kötelezettség helyesbítő számla révén korrigálható. (Ez azt is jelenti, hogy ha a bíróság magasabb összeget állapít meg az eddig kiszámlázott szolgáltatás értékénél, célszerű önellenőrzést is végrehajtani a szolgáltatásnyújtónak.)



3., Társaságunk ipari létesítményének tervezését másik tagállamban fekvő építész-mérnöki iroda végzi. A kérdésem, hogy ebben az esetben az ügyletet terheli-e áfafizetési kötelezettség, és ha igen, akkor az áfa összegét ki köteles megfizetni?

Tekintettel arra, hogy Magyarországon fekvő ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtásról van szó, ezért a mérnöki szolgáltatás az áfa törvény területi hatálya alá tartozik. Azonban figyelemmel arra, hogy Magyarországon fekvő ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás nyújtója - jelen esetben a mérnöki iroda - más tagállamban rendelkezik székhellyel, az általános forgalmi adó bevallási és fizetési kötelezettség a szolgáltatást saját nevében megrendelő adóalanyt - jelen esetben a társaságukat - terheli.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink