hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyelőre nem jelentik a bútorvásárlást az APEH-nek

  • MTI

Daróczi Dávid szerint több szakmai indítvány is készült az adócsalók kiszűrésére, de ezeket nem véleményezte a kormány és egyelőre ezek alapján nem született kormányjavaslat. A kormányszóvivő erről annak kapcsán beszélt a szerdai tájékoztatón, hogy a Magyar Nemzet arról írt, a kereskedőknek a jövőben jelenteniük kell az adóhatóságnak, ha valaki 125 ezer forint felett vásárol.

Mit szólnak a szakértők?
Drága műszaki cikk vagy bútor vásárlása esetén is igazolni kellene, hogy miből telt rá - legalábbis ennek vízióját vázolta fel az új rend kormánybiztosa. Az adóhatóság készen áll az új feladatokra, a PM jónak tartja az ötletet, a kereskedők kevésbé. Ombudsman, adószakértő és kereskedő kommentálta az ötletet az Adózónán.
Daróczi Dávid hangsúlyozta: az adócsalók kiszűrésével kapcsolatos javaslatokon több szakértő is dolgozik, adószakértők és adatvédelmi szakemberek. Véleménye szerint ha lesz is olyan javaslat, amelyről a napilap írt, akkor is túl alacsony a 125 ezer forintos értékhatár. Ennél magasabb összeg lehet reális, mert nem a kisemberek vegzálása a cél, hanem az ügyeskedők kiszűrése - jelentette ki a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid úgy látja, mindent embert joggal irritál, ha az állam nem tesz meg mindent azért, hogy ki lehessen szűrni, ha valaki minimálbérre van bejelentve, de villában lakik a Rózsadombon, hatalmas autóval jár és évente többször luxusutazáson vesz részt. A cél tehát az, hogy fel lehessen lépni, ha ilyen kézzelfogható jelekből látszik, hogy valaki valószínűleg adót csal - tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink