hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács és Molterer az adóalap kiszámítási módszerek harmonizálása mellett

  • MTI

Az Európai Unió lisszaboni fejlesztési stratégiája megvalósításának, a versenyképesség fokozásának egyik lényeges eleme az adóalap kiszámítási módszerének uniós szintű egységesítése - hangoztatta közös álláspontként pénteken Bécsben Kovács László EU-biztos és Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, pénzügyminiszter.

Azután nyilatkoztak, hogy részt vettek az osztrák fővárosban "A vállalati adózás jövője Európában" címmel megrendezett tanácskozáson. Az osztrák alkancellár az EU központi feladatának nevezte a lisszaboni célkitűzések elérését, aminek egyik eszköze szerinte az adópolitika. Noha lehetnek feszültségek és ellentétek az uniós szintű szabályozás és a nemzeti érdekek között, elengedhetetlennek nevezte az együttműködést, az összhang megteremtését. Véleménye szerint az EU-s országokban érvényben lévő különböző adózási rendszerek hátráltatják a vállalkozásokat, és akadályt képeznek a kapacitások kihasználása előtt. Leszögezte, hogy mindezt figyelembe véve Ausztria támogatja az EU-bizottság 2008-ban előterjesztendő javaslatát az adóalap kalkulációjának harmonizálására. 

Kovács László ugyancsak azt hangoztatta, hogy ha Európa helyt akar állni a globális méretű versenyben, és szeretné kielégíteni a tagországok lakosságának igényeit, akkor mindenféleképpen növelni kell versenyképességét, különben nem marad elegendő forrás a fejlesztésekre és a szükségletek fedezésére. Kifejtette, hogy a jelenlegi helyzet, amelyre az a jellemző, hogy nemcsak az adóráták eltérőek, nem az adóalap kiszámítási módszere is más és más az egyes EU-tagállamokban, csökkenti az átláthatóságot, sőt jelentős adminisztrációs terhekkel jár. Az akadályok miatt sok közepes méretű és kisvállalkozás kétszer is meggondolja, hogy kimerészkedjen-e a belső piac határain túlra - mondta. 

Az EU adó- és vámügyi biztosa felhívta a figyelmet arra is, hogy a készülő, kétharmados jóváhagyást igénylő bizottsági javaslat nem fogja megsérteni az adópolitika nemzeti keretekben történő szabályozásának jogát, hiszen nem az adók egységesítéséről van szó, hanem az adóbázis kiszámításának összhangba hozataláról. Mindketten aláhúzták, hogy tapasztalataik szerint az üzleti szektor támogatja a bizottsági kezdeményezést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink