hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács László: napirenden a társasági adó alapjának egységesítése

  • MTI

A jövő év végére megszülethet a társasági adó alapjának egységesítéséről szóló uniós bizottsági javaslat, amelyet a 27 országból 12 tag támogat, további hét tagállam pedig "óvatosan" pártol - jelentette ki Kovács László, az EU Bizottság adó és vámügyi biztosa hétfőn Budapesten az EU Forráskonferencia Hét rendezvényén.

Országa adószuverenitását félti az a hét-nyolc tagállam, amelynek fenntartásai vannak a társasági adó alapjának egységesítése miatt, s emellett az a félelem is megfogalmazódik az egykulcsos adót alkalmazók körében, hogy a megalkotandó szabályrendszer esetleg szűkíti az adóalapot - jelezte Kovács László, aki nyomatékosította: "nincs napirenden az adókulcsok egységesítése". Talán nem véletlen, hogy az USA-ban egységesen számítják ki a társasági adó alapját, noha ott is sok multinacionális cég mellett rengeteg kis és középes vállalkozás működik - reagált az EU biztos arra az ismert felvetésre, hogy a kkv-szektor számára nem lenne előnyös az adóalap egységesítése.

Kovács László a hétfői konferencián is felhívta a figyelmet arra, hogy az adócsalók, illetve adókerülők évente 200-250 milliárd euró összegű kárt okoznak  az EU-nak. A hagyományos ellenőrzési mechanizmusok mellett, a fordított áfa-adózás bevezetése lehet az egyik hathatós módszer - jelezte az EU-biztos, hozzátéve, hogy "ennek sok ellenzője van a tagállamok között".

A magyar adórendszer szükséges reformjának alapelvei között említette az EU-biztos a munkát, illetve a teljesítményt terhelő adók csökkentését, illetve a fogyasztással, a vagyonnal és a környezetszennyeződéssel kapcsolatos adók növelését.

Az EU-bizottság értékelése szerint 2007-ben Magyarország GDP arányos államháztartási hiánya 6,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban vállalt 6,8 százalékkal szemben, jövőre pedig reális esélye van a 4 százalékot megközelítő deficitnek - közölte Kovács László, aki figyelmeztetett: "nem szabad visszavenni a költségvetési szigorból és folytatni kell a megkezdett reformokat".

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink