hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adóellenőrök 1 milliót kaszáltak a kínai piacon

  • adozona.hu

Az APEH Rapid csoportjai a Józsefvárosi kínai piacon razziáztak. Az ellenőrök egyetlen esetben sem kaptak a vásárlásaikról nyugtát. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az 1 millió forintot.

Az APEH a havi ellenőrzési tervének részeként rendszeresen ellenőrzéseket végez - más piacokhoz hasonlóan – a Józsefvárosi piacon is. Az APEH Rapid csoportjai két adóellenőrből és egy pénzügyőrből állnak. 

A szerda délelőtti akció legfontosabb eredménye az APEH közleménye szerint az volt, hogy az ellenőröknek már a piac bejáratánál sikerült egy „számlaárust” leleplezniük. A férfi olyan üres számlatömböt árusított, amelyben bélyegzővel előre nyomtatottan szerepelt a kibocsátó neve, címe, adószáma. Az ilyen számlatömb felhasználásával (további adatainak tetszőleges kitöltésével) fiktív számlákat lehet kiállítani. A férfi ellen az adóhatóság a rendőrségen feljelentést tesz. 

Az akcióban az ellenőrök hét próbavásárlást végeztek, amely során egyetlen esetben sem kaptak nyugtát. Hasonlóan rossz arányt mutatnak az áruk eredetének igazolását célzó ellenőrzések. A nyolc darab árueredet-vizsgálat során a vállalkozók egyetlen esetben sem rendelkeztek az áru eredetének igazolásával. 

A Rapid csoportok öt esetben ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését. A vállalkozók a helyszínen egyik esetben sem tudták igazolni a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését, ezért az ügyekben további vizsgálatok szükségesek. 

A közlemény szerint az adóhatóság az év hátralévő időszakában is folytatja ellenőrzéseit a piacokon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink