hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzést kaptak a regadósok

  • MTI

Az érdekképviselet furcsállja, hogy több mint száz olyan állampolgárral szemben rendeltek el vagyonosodási vizsgálatot, akik az állam által tévesen beszedett regisztrációs adót igényeltek vissza gépkocsijuk után; az adóhivatal cáfolja, hogy a két dolog között ok-okozati összefüggés lenne - írta a szerdai Magyar Hírlap.

Az Európai Bíróság döntése értelmében vissza kell fizetni a használt gépjárművekre befizetett regisztrációs adó bizonyos hányadát, átlagosan kocsinként 120–150 ezer forintot. A Pénzügyminisztérium a költségvetésben tízmilliárd forintot különített el e célra, de a vámhivatalok csak négy és félmilliárdot fognak visszaadni az érintetteknek. A kérelmeket hétfőn éjfélig lehetett benyújtani a fő vámhivatalokhoz. A 73 ezer jogosult közül 24 500 kapta és kapja vissza a tőle jogtalanul beszedett adót — csaknem ötvenezer gépkocsivásárló viszont végleg búcsút inthet annak a pénznek, amit az uniós jogharmonizációval ellentétes szabályok alapján szedtek be tőle.


A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete elnökségi ülésén foglalkozott a jelenséggel, hogy azok a vásárlók, akik legalább két gépjármű után igényeltek vissza regisztrációs adót, felkeltették az adóhatóság érdeklődését, és sokan alanyaivá váltak egy vagyonosodási vizsgálatnak. "Bizonyítékaink természetesen nem lehetnek erre – de mégiscsak furcsa, hogy az adót visszaigénylők közül több mint százan jelezték, hogy néhány héttel vagy hónappal a visszatérítés után vagyonosodási vizsgálatot kaptak" – mondta a Magyar Hírlapnak az egyesület elnöke. 


Bakonyi Ágnes, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szóvivője cáfolja, hogy ok-okozati összefüggés lenne a regisztrációs adó visszaigénylése és a vagyonosodási vizsgálatra kijelölés között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink