hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövedéki és energiaadó bevallás elektronikus úton

  • MTI

A jövedéki és az energiaadó területén július 1-jétől lehetőség nyílt a 2007. június 30-át követően keletkezett adókötelezettség és adóvisszaigénylés elektronikus úton történő bevallására – írja a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A 2007. július 1.- december 31. közötti időszakban az adóalanyok választásuk alapján élhetnek ezzel a lehetőséggel, 2008. január 1-jétől azonban a 2007. december 31. után keletkezett adókötelezettség, adóvisszaigénylési jogosultság elektronikus úton történő bevallása kötelező lesz az energiaadó-alanyok és az energiaadót visszaigénylők teljes körében. 


A jövedéki adó esetében ettől az időponttól az adóraktár-engedélyeseknek, a bejegyzett kereskedőknek, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjének, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjének, valamint az egyéb adóalanyoknak és adóvisszaigénylőknek is kötelező lesz az elektronikus bevallás benyújtása, amennyiben az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.


Az elektronikus bevallás az ügyfélkapun keresztül, az ABeV nyomtatványkitöltő és -ellenőrző program használatával végezhető el. A bevallások feltöltéséhez előzetesen regisztrálni kell az Ügyfélkapunál. A regisztrált ügyfeleknek ki kell tölteniük továbbá a Vám- és Pénzügyőrség által kialakított regisztrációs űrlapot, amely az illetékes regionális jövedéki központ részére postai úton továbbítható - hívja fel a figyelmet a Pwc.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close