hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közlekedésidugó-adót vezetnek be Stockholmban

  • MTI

London, Róma és Szingapúr után keddtől Stockholmban is fizetnie kell annak, aki gépkocsival közlekedik a városban - kivéve a külföldi rendszámú autók tulajdonosait és a buszokat.

A városi útvámot 2006 januárjától júliusáig kísérleti alapon már kipróbáltak a svéd fővárosban, majd szeptemberben a stockholmiak 53 százaléka népszavazáson is támogatásáról biztosította az eljárást, amelynek célja a belvárosi forgalom 10-15 százalékos csökkentése és ezzel a környezetszennyezés enyhítése.

Keddtől az autósoknak napszaktól függően 10-20 korona (250-500 forint) közötti összeget kell fizetniük, valahányszor átlépik a kijelölt terület határait, de a summa nem lehet egy napon több 60 koronánál járművenként. A fizetési kötelezettség hétfőtől péntekig, minden nap reggel fél 7-től este fél hétig tart. Az elektromos és vegyes meghajtású járműveket 2012-ig mentesítik a "közlekedésidugó-adó" néven emlegetett úthasználati díjtól.

A járműveknek meg kell állniuk a kijelölt terület határainál, kamerák rögzítik adataikat, majd az autósok választásától függően vagy a hatóság vonja le automatikusan az összeget számlájukról, vagy ők maguk fizetik be az erre kijelölt üzletek pénztáránál.

A városi útvám következményeként várhatólag 5 százalékkal nő a taxik díjszabása, és kiszámíthatatlan arányban a csalások száma. A svéd lapok számos módszert ismertettek a kamerák kijátszására: fekete szalaggal hamisítani vagy olvashatatlanul bepiszkítani a rendszámtáblát, vagy éppen tükröző spray-vel akadályozni a szám leolvasását. A városi illetékesek azonban már jó előre figyelmeztettek arra, hogy az ilyen eljárás akár 2 évi börtönnel is büntethető, a pénzbüntetés pedig 1500 korona is lehet.

Egyébként a kamerákat nehéz lesz becsapni, a piszkos és a tükröző rendszámtáblákon is felismerik a számokat - kár is kísérletezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlanértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételei

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink