hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Féljünk-e az APEH-revizortól?

  • Salgó Andrea

Tényleg egyre inkább tartanak-e az állampolgárok az adóhivataltól? Valóban átláthatatlan a szervezete? Jogosan panaszkodnak a sűrűsödő - vagyonosodási, áfa-, társasági adó - vizsgálatok módszere miatt? Csak a mennyiség számít a revizoroknak? A felvetésekre jelenlegi és egykori APEH-revizorok reagáltak.

Az évek során magát gigantikus szervezetté kinövő adóhivatal sokak szemében a rejtélyes végrehajtó mumusává vált. Többeknek már a vizsgálat szó hallatán is görcsbe rándul a gyomra, kétségbeesésüket pedig csak fokozzák az ellenőrzésekről futótűzként terjedő rémtörténetek. 

A napokban is megalázó vizsgálati körülményekről, kiszolgáltatott adózókról számolt be az Inforádió: „az APEH vagyonosodási vizsgálatai során nem ritka, hogy a kényes anyagi kérdésekről egy teremben egyszerre öt-hat revizor is faggatja ügyfelét, a többiek füle hallatára. Az adatvédelmi biztos szerint a gyakorlat adatvédelmi szempontból aggályos.”

Az adószakértők szerint a pánik rossz tanácsadó, célszerű inkább megelőzni az ilyen helyzeteket: az adózónak minden esetben joga van képviselővel megjelennie a vizsgálat helyszínén, és külön meghallgatást kérnie a hatóságtól. Sokat számíthat a határozott fellépés és a jóhiszeműség - állítja azik egyik ex-APEH-revizor, aki szerint az ellenőrök hozzáállására az egyik magyarázat a rájuk nehezedő teljesítménykényszer lehet. 

Az APEH-ellenőrök feladata egyszerre lojálisnak lenni az állam felé, és figyelembe venni az adózó érdekeit is. Nem sérthetik az adózó állampolgári jogait, és nem fitogtathatják hatalmukat, hogy ők „maguk állam az államban”.

Az adórevizorokat gyakran éri az a kritika, hogy vizsgálataiknak nincs koncepciója, felteszik az évek óta jól bevált, legfeljebb 10 rutinkérdést és nem készítenek megalapozott vizsgálatokat. Általánosítani talán mégsem lehet: az ellenőrzés menetéről Horváth Ildikó győri adóellenőr a következőket nyilatkozta a hvg.hu-nak: "ahhoz, hogy valaki biztos kézzel nyúljon a vállalkozások adózási dokumentumaihoz, többéves gyakorlat szükséges. Az ellenőrzések többfélék, ezért más-más felkészülést igényelnek. 

Forrás: Marton Szilvia
Apeh bevallások adó
Apeh bevallások adó
Forrás: Marton Szilvia
A felkészülés során át kell néznünk a a vállalkozás előéletét belső nyilvántartásokból , betekintünk a bevallásokba, értékeljük a tulajdonosi kört, a tulajdonosi és gazdasági kapcsolatokat és a cég tevenységének szakmai jellemzőit. Ezekrere 1-1 napot tudunk fordítani.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink