hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: erőteljesebb fellépés a feketegazdaság visszaszorításáért

  • MTI

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az adóellenőrökből és pénzügyőrökből álló, úgynevezett Rapid csoportok - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerdán.

A rendőrségi mobil egységekhez hasonlóan az APEH speciális egységei, az újjászervezett Rapid csoportok is folytatják működésüket. A minimum két adóellenőrből és egy hivatásos pénzügyőrből álló egységek az APEH nyolc régiójában végzik ellenőrzéseiket. 


A gyorsreagálású egységeket még 2005 augusztusának elején hívták életre a feketegazdaság elleni fellépés céljából. A revizorok gépkocsival, mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve, az irányító személlyel és egymással is folyamatos összeköttetésben járják az országot, és ellenőrzik - előre be nem jelentett módon - egyebek mellett az áruk beszerzéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását. Emellett őrizetbe vehetik a vizsgált személyt, vizsgálják a számla-, illetve nyugtaadást. Az értékesítési láncban az áru útjának nyomon követésével igyekeznek kiszűrni a fiktív számlákat és a fantomvállalkozásokat. 


A Rapid csoportok eddig mintegy három és félezer vizsgálatot végeztek, közel százmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és a jelzésükre indított adónem-ellenőrzések mintegy 5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagnak adható kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Magyarországi cég, angol ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Főállású katás 4 órás munkaviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close