hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: erőteljesebb fellépés a feketegazdaság visszaszorításáért

  • MTI

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az adóellenőrökből és pénzügyőrökből álló, úgynevezett Rapid csoportok - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerdán.

A rendőrségi mobil egységekhez hasonlóan az APEH speciális egységei, az újjászervezett Rapid csoportok is folytatják működésüket. A minimum két adóellenőrből és egy hivatásos pénzügyőrből álló egységek az APEH nyolc régiójában végzik ellenőrzéseiket. 


A gyorsreagálású egységeket még 2005 augusztusának elején hívták életre a feketegazdaság elleni fellépés céljából. A revizorok gépkocsival, mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve, az irányító személlyel és egymással is folyamatos összeköttetésben járják az országot, és ellenőrzik - előre be nem jelentett módon - egyebek mellett az áruk beszerzéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását. Emellett őrizetbe vehetik a vizsgált személyt, vizsgálják a számla-, illetve nyugtaadást. Az értékesítési láncban az áru útjának nyomon követésével igyekeznek kiszűrni a fiktív számlákat és a fantomvállalkozásokat. 


A Rapid csoportok eddig mintegy három és félezer vizsgálatot végeztek, közel százmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és a jelzésükre indított adónem-ellenőrzések mintegy 5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink