hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

László Csaba: kevesen fizetnek sok adót

  • MTI

Kevesen fizetnek sok adót, Magyarország szembe megy a szűkebb és tágabb környezete adócsökkentési trendjével, emellett magasak az adószintek - foglalta össze László Csaba, a KPMG adópartnere a versenyképességet leginkább rontó három legfontosabb okot a Pénzügykutató Zrt. és a Főváros Vízművek Zrt. által rendezett adókonferencián.


A bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva a magyar adóbevétel aránya 38,6 százalék, ami kevesebb ugyan az EU-25-ök 40,9 százalékos átlagához képest, de több, mint a régiós versenytársaké, hiszen a lengyel adat 34,2 százalék, a cseh 36,3, a szlovák 29,5 százalék, míg a bolgár 34,8, a román 28,8 százalék - sorolta az adatokat László Csaba. A volt pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar társasági adó 16 százalékos kulcsához már hozzá kell adni a 4 százalékos különadót is. "Jelenleg szembe megyünk az adózásban tapasztalható európai trenddel, hiszen az osztrák és a német társasági adókulcsot is mérsékelték" - jelezte a volt pénzügyminiszter. 


Az adórendszer jövőbeni átalakítása során, amennyiben elérkezik az idő az adócsökkentésre, a munkáltatókat terhelő 33,5 százalékos járulékot, és a vállalkozásokat érintő kiegészítő adókat érdemes csökkenteni, miközben a helyi iparűzési adó 400-450 milliárd forintra rúgó összegét ki kellene egy másik adófajtával váltani - javasolta László Csaba, rámutatva arra is, hogy amióta az osztalékadó mértékét 35 százalékra emelték, azóta ezen az ágon alig-alig veszik ki a jövedelmeket, azok inkább a házipénztárakat hizlalják. A volt pénzügyminiszter az adóemelési lehetőségek közül megemlítette az áfa 22-23 százalékra való növelését és az értékalapú ingatlanadó bevezetését. 


Az adórendszer változtatása esetén meggondolandó az egykulcsos adó bevezetése - amelynek mértékét 20 százalék körül lehetne -, az egyedi adókedvezmények kiiktatása és az úgynevezett kis adók megszüntetése - magyarázta László Csaba. Véleménye szerint a központi és a helyi önkormányzati adóapparátus részleges összevonását is érdemes megfontolni, hiszen az APEH közel 15 ezer dolgozója 8 ezer milliárd forint adót szed be, miközben a helyi önkormányzatokhoz tartózó 11 ezer adóügyintéző 600 milliárd forint helyi adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink