hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatot emelt a svájci jegybank

  • MTI

A svájci jegybank, az SNB csütörtökön a piaci várakozásoknak megfelelően az erősödő inflációs nyomásra hivatkozva 50 bázisponttal 1,50 százalékra, 2008 novembere óta a legmagasabbra emelte meg az irányadó kamatot.

Az SNB az előző, decemberi ülésén is 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot.

A döntés indoklásában a jegybank jelezte, hogy „nem zárható ki” a kamatláb további emelése sem az árstabilitás középtávú garantálása érdekében. Közölte egyúttal, hogy a megfelelő monetáris kondíciók fenntartása érdekében továbbra is folytat nyíltpiaci műveleteket. A jegybank az elmúlt néhány negyedévben külföldi devizák eladására helyezte a hangsúlyt.

Az infláció Svájcban emelkedik és februárban elérte a 3,4 százalékot, ami a jegybank megítélése szerint már jóval az árstabilitás megőrzéséhez szükséges határ felett van. Az infláció legutóbbi növekedése az elektromos áram, a turisztikai szolgáltatások és az élelmiszerek árának emelkedésére vezethető vissza. Az áremelkedés a jegybank megítélése szerint az ágazatok széles körét érinti.

A jegybank megítélése szerint a mostani alapkamat-emelés ellenére is a külföldről ható inflációs nyomás miatt a tervezési horizonton belül, vagyis 2025 közepéig a decemberi prognózisban jelzettnél magasabb inflációval kell számolni: az idén 2,6 százalékossal 2,4 százalék helyett, 2024-ben 2,0 százalékossal 1,8 százalék helyett. 2025-ben az infláció 2,0 százalék lesz az SNB megítélése szerint. A tervezési horizont végén, 2025 negyedik negyedévében 2,1 százalékos lehet az infláció.

A világgazdaság „alig” növekedett a tavalyi negyedik negyedévben az SNB szerint. Számos országban erőteljes inflációs nyomás lépett fel, a jegybankok pedig szigorító pályára helyezték monetáris politikájukat. A svájci jegybank kevés esélyt lát a világgazdasági növekedés felgyorsulására az elkövetkező negyedévekben. Középtávon viszont normalizálódni fog a növekedési ütem a jegybanki intézkedéseknek és a gazdasági lassulást követő pozitív korrekció miatt. A világgazdasági növekedésre a legnagyobb kockázatot a bankrendszerben felmerült problémák jelentik – tették hozzá.

A negyedik negyedévben a svájci bruttó hazai termék (GDP) stagnált, a szolgáltatóipar veszített lendületéből, a feldolgozóiparban pedig kissé csökkent a teljesítmény. Az év egészét tekintve 2022-ben 2,1 százalékkal nőtt a svájci GDP.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt némi élénkülés ellenére az idén az egész évben csak lanyha növekedésre lehet számítani. A fékező hatást elsősorban a gyenge exportkereslet, valamint a belföldön csökkenő vásárlóerő fejti ki. A GDP növekedése emiatt idén úgy 1,0 százalék körüli lehet Svájcban. A munkanélküliségi ráta az idén is alacsony marad, a termelőkapacitás kihasználtsága azonban valószínűleg kissé csökken.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megszűntnek nyilvánított cég

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Külföldi kiküldetés – alkoholos ital elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3