Ki kaphat hatósági áron üzemanyagot? Zavar az értelmezésben

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Korlátozó előírásokat vezetett be a hatósági-áras üzemanyagokra jogosultak körét érintően a 278/2022. kormányrendelet 2022. VII. hó 30. 12. órai hatállyal. Az új szabályok alkalmazása több értelmezési problémába ütközik. Ezek közül cikkünkben néhány fontos, a magánszemélyekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatos véleményünket foglaltuk össze.

Kinek jár a hatósági ár?

A módosított 94/2022. kormányrendelet (Rendelet) szerint:

„1. § (1) A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 41. § (1) bekezdésében és 43. § (2) bekezdésében meghatározott termék (a továbbiakban: üzemanyag) nem hatósági áras termék, amennyiben azt üzemanyagtöltő állomáson a többi nyilvánosan elérhető kútfejtől – amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a kútfej közvetlen környezetének műszaki kialakításával biztosítja – elkülönített – legalább 80 liter/perc feletti átfolyási (töltési) sebességű – kútfejen értékesítik, és

a)

b) olyan magyar rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.

(1a) Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

a) külföldi rendszámú jármű,

b) a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) kormányrendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy

c) nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű

üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

(1b) Az (1a) bekezdéstől eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

(2) Kizárólag az (1) bekezdés szerinti kútfejen szolgálható ki üzemanyag az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott gépjármű részére.

(3) Az (1), (1a) és (2) bekezdés nem alkalmazandó a magyar okmányokkal rendelkező, 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdasági erőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására.

(4) Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az (1) és (1a) bekezdés szerinti értékesítés esetén legalább az értékesítés időpontjára vonatkozó (6) bekezdés szerinti árat elérő kiskereskedelmi árat köteles alkalmazni.”

Az üzemanyagtöltő állomás (kút) a forgalmi engedély adatai alapján jogosult megállapítani, hogy melyik árat kell alkalmaznia.

Jóllehet a Rendelet egyértelműen a forgalmi engedély szerinti üzemeltető személyéhez köti a hatósági ár alkalmazhatóságát, a média-hírek többsége rendszeresen a jármű tulajdonosát említi, de az még nagyobb baj, hogy a kutak is a tulajdonos szerint szelektálják a tankolókat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell értelmezni az egyéni vállalkozók tankolását, a magánszemély számláját és a céges kártyával való fizetést!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs