Brit pénzügyminiszter: akár recesszió árán is le kell szorítani az inflációt

  • MTI

A brit pénzügyminiszter szerint akár recesszió árán is le kell szorítani az inflációt, mert a magas drágulási ütem destabilizálhatja a gazdaságot – közölte az MTI.

Jeremy Hunt a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió pénteki politikai magazinműsorában kijelentette: teljes mértékben támogatja a Bank of England monetáris szigorítási programját, még abban az esetben is, ha a brit jegybank 5,50 százalékig – a mostani kamatszintnél egy százalékponttal magasabbra – emeli alapkamatát és ez recessziót okoz a brit gazdaságban.

Hunt szerint a gyors infláció instabilitás forrása, ezért szükséges a Bank of England monetáris politikájának, a jegybank nehéz döntéseinek támogatása.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – csaknem másfél éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizenkét kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 4,50 százalék.

A brit statisztikai hivatal (ONS) e héten ismertetett friss adatai szerint áprilisban 8,7 százalék volt a tizenkét hónapra számolt nagy-britanniai infláció.

Az éves összevetésű brit infláció szeptember és március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, vagyis tavaly ősz óta a múlt hónapban lassult először az egyszámjegyű tartományba a tizenkét havi inflációs ráta.

Az áprilisi ütem azonban így is jelentősen meghaladta a várakozásokat, mivel az elemzői előrejelzések átlaga 8,2 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Ezért az inflációs adatok ismertetése után alaposan felfelé árazódtak a piaci kamatvárakozások, és megugrott a brit szuverén adósságpapírok hozama is.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig több mint a négyszerese a jegybanki célszintnek.

Jeremy Hunt a pénteki interjúban kijelentette: nem az infláció és a recesszió közötti kompromisszumos választásról van szó, a fenntartható növekedéshez vezető egyetlen utat az infláció leszorítása kínálja.

Hozzátette: amikor Rishi Sunak miniszterelnök az év elején meghirdette azt a célt, hogy az inflációt az idén a felére kell csökkenteni, sokan csak legyintettek, azzal érvelve, hogy az infláció lassulása automatikus folyamat, amely mindenképpen végbemegy.

A brit pénzügyminiszter szerint azonban semmiféle automatizmus nem érvényesül az inflációs ütem csökkentésében, ennek elérése komoly feladat.

A Bank of England a legutóbbi kamatemelési döntéshez fűzött előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az éves brit infláció 2023 végéig 5 százalék körüli ütemre lassul, és csak 2024 kései szakaszában tér vissza a 2 százalékos célszintre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs