Vendégmunkások: kik és milyen feltételekkel jöhetnek Magyarországra? – az Országgyűlés előtt a törvényjavaslat

  • adozona.hu

„Annak érdekében, hogy a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása átlátható szabályozási keretek között valósuljon meg, a hatályos foglalkoztatási szabályok és kedvezmények figyelembevételével olyan jogszabályi környezet kialakítására van szükség, amely a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni” – olvasható a T/4026. számú, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat részletes indokolásában, mely május 24-én került az Országgyűlés napirendjére.

A javaslat a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá irányadó szabályokat. A javaslat értelmében Magyarország a vendégmunkás számára biztosítja a munkavállalás céljából történő száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó beutazás és tartózkodás jogát, ha a vendégmunkás foglalkoztatására a javaslat szerinti foglalkoztató javára vagy irányítása alatt, ellenérték fejében kerül sor.

A javaslat rögzíti azokat az általános feltételeket, amelyek teljesülése esetén a vendégmunkás Magyarországon területén, kilencven napot meghaladó tartózkodása engedélyezhető. Ilyennek minősül többek között az érvényes úti okmány, egyéb engedély megléte, a megfelelő szálláshely és a megélhetéshez szükséges pénzügyi háttér biztosítása, valamint a közbiztonsági, nemzetbiztonsági szempontoknak való megfelelés.

Vendégmunkás tartózkodási engedélyt kizárólag munkavállalás céljából kaphat.

A javaslat meghatározza a vendégmunkás munkavállalásának engedélyezési szempontrendszerét. Ennek alapján vendégmunkás Magyarországon csak meghatározott harmadik országból érkezően, meghatározott létszámban és olyan foglalkozásban vállalhat munkát, amelyet számára a munkavállalási részletszabályok nem zárnak ki.

A javaslat a hatályos munkavállalási szabályok figyelembevételével rögzíti azokat az eljárásjogi kedvezményeket, amelyek akkor alkalmazandóak, ha a vendégmunkás foglalkoztatására kedvezményes foglalkoztató, illetve minősített kölcsönbeadó által kerül sor.

Az összevont engedély kiadására és meghosszabbítására vonatkozó szabályok értelmében az úgynevezett vendégmunkás tartózkodási engedély száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén, és legfeljebb egy évvel, kizárólag a javaslat szerinti munkavállalás céljából hosszabbítható meg.

Hangsúlyozni kell, hogy a vendégmunkás tartózkodási engedély érvényessége alatt és annak lejártát követően más jogcímen tartózkodási engedély kiadása belföldön nem kérelmezhető, továbbá a vendégmunkás nem kaphat nemzeti letelepedési engedélyt sem.

A vendégmunkás tartózkodási engedély meghosszabbítása esetén a kormányhivatal mint szakhatóság állásfoglalását minden esetben be kell szerezni. A szakhatósági állásfoglalástól függetlenül a vendégmunkásnak igazolnia kell a tevékenység ellátásához szükséges szakképzettségét, iskolai végzettségét.

A vendégmunkás tartózkodási engedély meghosszabbítására irányuló eljárás keretében a szakhatóságnak nyilatkoznia kell arról, hogy a vendégmunkás munkavállalása a hazai foglalkoztatáspolitikai szempontok figyelembevételével támogatható-e. A javaslat ezen túlmenően bejelentési kötelezettséget ír elő a foglalkoztató számára, ha a vendégmunkás foglalkoztatási feltételeiben változás áll be.

A vendégmunkás tartózkodási engedély kiadása és meghosszabbítása esetén az eljáró hatóság az érdemi döntést a kérelem benyújtásától számított hatvan napon belül hozza meg, amely megegyezik a jelenleg hatályos ügyintézési határidővel.

A javaslat meghatározza a vendégmunkás tartózkodási engedély meghosszabbításának és visszavonásának esetköreit.

A vendégmunkás Magyarország területén kizárólag a foglalkoztatóval létrejött foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállásáig, a vendégmunkás tartózkodási engedélyben meghatározott időtartamig tartózkodhat. A foglalkoztató köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a vendégmunkás legkésőbb a tartózkodási engedélye érvényességének utolsó napján az Európai Unió tagállamainak területét elhagyhassa. A javaslat ezzel összefüggésben rögzíti a költségek megtérítésének szabályait is.

Az Adózóna további munkajogi írásait ITT, a 2023-as adóváltozásokról szóló cikkeket ITT olvashatja el.

A törvényjavaslat ITT érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs