hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Uniós piacszabályozási követelmények: hat hónapjuk van az online platformoknak

  • MTI

Az Európai Bizottság döntése alapján az Amazonnak, az Apple-nek, a Microsoftnak, a Facebook üzemeltetőjének, a Google anyavállalatának és az online tér többi megkerülhetetlen szereplőjének 6 hónapja van arra, hogy összhangba hozza platformja működését az uniós piacszabályozás követelményeivel. Az EU más tagállamainak versenyhivatalaival együtt a GVH is jogosult ellenőrizni, hogy az uniós előírásokat betartják-e a jelentős piaci szereplők – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a bizottsági döntés jelentős előrelépés az EU digitális piacokról szóló jogszabályának (DMA, Digital Markets Act) érvényesítésében. Az érintett társaságok többek között nem telepíttethetnek a felhasználók eszközeire kötelező és eltávolíthatatlan alkalmazásokat, nem írhatják elő, azokat applikációkat milyen forrásból kell beszerezni, nem hozhatják a saját platformjaikat és termékeiket helyzetbe a versenytársak kárára, biztosítaniuk kell az üzenetküldő platformjaik átjárhatóságát.

Hangsúlyozták, hogy a követelmények érvényesítésében jelentős szerepük lesz az EU-tagállamok versenyhatóságainak, ugyanis vizsgálhatják a szabályok érvényesülését. A GVH a vizsgálati eredményeiről jelentést készít a kötelezettségek érvényesítéséért felelős Európai Bizottságnak, és részt vesz a brüsszeli testület munkáját segítő munkacsoportban is. Ismételt jogsértés esetén akár az éves forgalom 20 százalékának megfelelő bírság is kiszabható az óriásvállalatokra – tették hozzá.

A GVH emlékeztet arra, hogy a most kijelölt cégek túlnyomó részével szemben fellépett már, az Apple például jelentős versenyfelügyeleti bírságot fizetett Magyarországon, a Google pedig versenykorrekciós kötelezettségeket vállalt, és jelenleg is eljárás zajlik velük szemben. A versenyhatóság azt ígéri, hogy a globális óriáscégek mellett az országos vagy regionális szintű digitális platformok piaci gyakorlatát is figyelni fogja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31