hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb pénzintézetnél találhatunk fogyasztóbarát személyi hitelt

  • adozona.hu

A jegybank értesítette az MKB Bank Nyrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel pályázatának pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal elindulhat, miközben immár a személyi hitelpiac bő kétharmadát kitevő intézménynél elérhetővé váltak e gyors, versenyképes árazású és fogyasztóbarát kiszolgálást garantáló termékek. Áprilistól megnyílik a teljesen online hitelügyintézés az érintett pénzügyi intézmények meglévő ügyfeleinek. Az MNB fogyasztóvédelmi tájékoztató füzettel is segíti az ügyfelek tájékozódását, olvasható az MNB honlapján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés megszerzésére pályázatot benyújtó MKB Bank Nyrt. beadványát, s erről értesítette is a társaságot. A bank döntésétől függően így akár azonnal megkezdheti a minősített termék forgalmazását.

Az MKB Bank mellett már további hat piaci szereplő – Budapest Bank Zrt., Cofidis Magyarországi Fióktelepe, Erste Bank Hungary Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Takarékbank Zrt. – kínálja a MSZH konstrukcióit az ügyfeleknek. E pénzügyi intézmények együtt a hazai személyi kölcsön piac bő kétharmadát fedik le. Ez azt jelzi: piaci oldalról is jelentős az érdeklődés a – mindössze pár hónapja forgalmazható – MSZH iránt, ami az MNB várakozásai szerint a fogyasztóbarát lakáshitelhez hasonlóan a mainál erősebb versenyt és ügyfélbarátabb kiszolgálást hozhat el itthon.

A szabad felhasználású, akár hitelkiváltásra is alkalmas MSZH termékek fix kamatozásúak, így törlesztőrészletük nem nőhet a futamidő alatt. Az ügyleti kamat 500 ezer forint hitelösszegig nem lehet magasabb egy, a hitelnyújtótól független referenciakamat 15 százalékponttal, 500 ezer forint fölötti hitelösszeg esetén pedig a referenciakamat 10 százalékponttal növelt mértékénél. Referenciakamat lehet pl. valamilyen állampapírhozam, melynek aktuális értéke – 5 éves futamidőt feltételezve – jelenleg 1–2 százalék körül mozog. A fogyasztóbarát személyi hitelek folyósítási díja maximum 0,75 százalékra (online hitelfelvételnél ez ingyenes), előtörlesztési díja legföljebb 0,5 százalékra rúghat (1 évnél rövidebb hátralévő futamidőnél ez ingyenes), ami az előző esetében a kétharmada, utóbbi esetében pedig csupán a fele a piacon eddig alkalmazottaknak. Az MSZH esetében a hitel befogadását követő 3, online hitelfelvételnél 2 munkanapon belül folyósítani kell a kölcsönt.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök között is elindult versenyt jelzi, hogy jellemzően 7 és 12 százalék közötti kamatokkal érhetők el MSZH konstrukciók, miközben – pl. az ügyfél jövedelmétől, a kért hitelösszegtől vagy a futamidőtől függően – 300 ezertől akár 10 millió forint hitelösszegig, s 1 évtől 7 évig tartó futamidőre (utóbbi az MNB feltételrendszere szerinti maximum) vannak ajánlatok a piacon.

A jegybank a napokban füzetet adott ki a fogyasztók tájékoztatására a konstrukcióról, s honlapján új információs felületet is létrehozott az érdeklődők számára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close