hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új határidő a karbonvám adatszolgáltatásra

  • adozona.hu

A 2023. negyedik negyedévére vonatkozó karbonvám adatszolgáltatási kötelezettségnek 2024. január 31-éig kellett eleget tenni – emlékeztet az EY annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság ismételten új határidőt szabott meg a teljesítésre.

A felmerült technikai problémákra tekintettel azonban az Európai Bizottság lehetőséget biztosított az adatszolgáltatások késleltetett benyújtására, és az erre vonatkozó kérelem benyújtására egy speciális funkciót alakított ki a benyújtási felületen. A funkció eredetileg 30 napig lett volna elérhető.

Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján azonban a funkció alkalmazásának lehetőséget 2024. március végéig meghosszabbította. Azoknak tehát, akik nem tudták 2024. január 31-éig benyújtani a CBAM jelentésüket, ezen időpontig még lehetőségük lesz azt pótolni.

A 2024. első negyedévére vonatkozó adatszolgáltatás mellett érdemes már most megkezdeni a felkészülést arra is, hogy 2024. július 31-ét követően a benyújtandó adatszolgáltatások tartalma is jelentősen változik, az alapértelmezett értékek alkalmazására ugyanis csak korlátozottan lesz lehetőség. Ezen időpontot követően a kibocsátási értékek meghatározásához az Európai Bizottság által meghatározott, számításos módszerek valamelyikét kell alkalmazni, amihez a harmadik országbeli beszállítók közreműködése is elengedhetetlen – közölte az EY.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Taós fejlesztési tartalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink