hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Trump: szabadkereskedelmi megállapodás az EU-val?

  • MTI

Brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány Nagy-Britannia helyett először mégis inkább az Európai Unióval kötne szabadkereskedelmi megállapodást, jóllehet Donald Trump amerikai elnök még nemrégiben is azt ígérte, hogy London lesz "a sor elején", amikor az Egyesült Államok kétoldalú nemzetközi kereskedelmi egyezményekről kezd tárgyalásokat.

A The Times washingtoni és berlini forrásainak egybehangzó beszámolói szerint Angela Merkel német kancellár legutóbbi washingtoni látogatásán meggyőzte Trumpot arról, hogy az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi tárgyalások egyszerűbbek, mint ahogy az amerikai elnök eddig gondolta.

A brit lap forrásai szerint az amerikai kormány ennek eredményeként "felismerte", hogy az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás - amely vámmentes kétoldalú áru- és szolgáltatás-kereskedelmet tenne lehetővé - fontosabb az amerikai érdekek szempontjából, mint az, ha Washington a brit EU-tagság megszűnése után csak Londonnal kötne ilyen egyezményt.

A The Times forrásai szerint ennek alapján akár a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) szóló - Trump győzelme után jegelt - tárgyalások is újrakezdődhetnek, vagy egy új megállapodás-tervezet is napirendre kerülhet.

Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere: tavaly 270 milliárd dollár értékű amerikai export irányult az EU-piacokra, az EU amerikai exportjának értéke 417 milliárd dollár volt. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok 55 milliárd dollár értékben exportált a brit piacra, az Amerikába irányuló brit export 54 milliárd dollár volt.

Barack Obama, az előző amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal.

Obama annak idején kijelentette: Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerül", ha távozik az unióból.

A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt. 

Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia "nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon, és ezt elnökként is többször megígérte.

A The Times szombati beszámolója szerint azonban Angela Merkel "állhatatossága" meggyőzte Trumpot, hogy e véleményén változtatnia kell. A brit lap forrásai szerint a Fehér Házban tartott megbeszéléseken az amerikai elnök "tízszer kérdezte meg" a német kancellárt, hogy lehet-e tárgyalásokat kezdeni a kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, és Merkel "tízszer szögezte le", hogy az Egyesült Államok csak az EU-val köthet ilyen egyezséget.

"Tizenegyedszerre Trump végre fogta az üzenetet", és kijelentette, hogy "hát akkor Európával kötünk üzletet" - fogalmazott a The Timesnak névtelenül nyilatkozva egy magas rangú német politikus.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs