hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocpol (CSOK) használt családi háznál

  • adozona.hu

Igénybe vehető-e a szocpol, ha már vettünk használt családi házat (nem igényeltünk még szocpolt), és most eladnánk, és vennénk egy másik, korszerűbb, szintén használt családi házat vidéken (kettő kisgyermekünk van)? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) kormányrendelet szerint a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) legfeljebb 350 000 Ft/m2 - a lakás nettó alapterülete alapján számított − vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához abban az esetben igényelhető, ha a vásárolt lakás vételára nem haladja meg a statisztikai célú területi egységek nómenklatúrája szerinti Magyarország 1. szintű besorolásnál

a) Közép-Magyarország területi egysége esetén

aa) Budapesten a 35 millió Ft-ot,

ab) városokban a 28 millió Ft-ot,

ac) egyéb településeken a 23 millió Ft-ot,

b) Dunántúl területi egysége esetén

ba) megyeszékhelyeken a 28 millió Ft-ot,

bb) városokban a 23 millió Ft-ot,

bc) egyéb településeken a 18 millió Ft-ot,

c) Alföld és Észak területi egysége esetén

ca) megyeszékhelyeken a 25 millió Ft-ot,

cb) városokban a 19 millió Ft-ot,

cc) egyéb településeken a 16 millió Ft-ot.

Egylakásos „C” (követelménynek megfelelő) energetikai minősítési osztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítési osztályú lakóépület vásárlása esetén a CSOK igényléséhez, a hitelintézet részére az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Továbbá a CSOK használt lakás vásárlására abban az esetben igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó, az igénylő nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

A kedvezménnyel érintett lakásban az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

A CSOK igénylésének az is feltétele, hogy az igénylő és az együtt költöző a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a CSOK igénylését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is, amely – többek között – csökkenthető

–       az értékesített lakást terhelő és az eladási árból visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,

–       az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön eladási árból végtörlesztett összegével,

–       a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével.

A kérdező esetében fennálló konkrét körülmények elbírálása végett javasolt, hogy forduljanak egy olyan hitelintézethez, amely a Kincstárral szerződött a CSOK pénzügyi lebonyolítására.

OLVASSA EL a témában megjelent korábbi cikkeinket is!

Otthonteremtési támogatás kozmetikázva
Szabad a CSOK: mutatjuk az új "szocpol" részleteit, táblázattal!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close