hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százmilliós piacfelügyeleti bírság a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójának

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A magánszemély több, a jogszabály által tiltott módon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek a Kulcs-Soft részvény valós piaci megítéléséről és keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen – írja honlapján az MNB.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le egy magánszeméllyel szemben annak megállapítására, hogy megsértette-e a piaci visszaélésekről szóló rendeletet (MAR).

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több hónapon át tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Kulcs-Soft Nyrt. által kibocsátott részvényekre vonatkozóan. Kereskedése ugyanis a Kulcs-Soft részvény tőzsdei kereskedési forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról hamis, félrevezető jelzéseket közvetít(het)tett, így sértve a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. Mindezzel hamis benyomást kelt(het)ett az értékpapír valós piaci megítéléséről, keresletéről és kínálatáról, valamint forgalmáról a többi befektetőnek.

Több hónapon át kezdeményezett nagyszámú vételi ügyletével a magánszemély a Kulcs-Soft részvény napi átlagos kereskedési forgalmát közel hatszorosára növelte, illetve a vizsgált időszak alatt a tranzakcióival érintett kereskedési napokon a Kulcs-Soft részvény árfolyamában 97 százalékos kumulált emelkedés történt. Ezen forgalomgenerálást és árfolyambefolyásolást eredményező ügyletek mellett a magánszemély tőkepiaci magatartása úgynevezett „kezdőlökés” elnevezésű piaci manipulációra utaló gyakorlatot is megvalósított azzal, hogy az MNB által vizsgált időszakban több kereskedési napnak jellemzően az elején adott be olyan kiemelkedően nagy volumenű megbízásokat, amelyek tényleges leteljesülése az átlagos kereskedési mennyiség alapján kizárt volt. Mindezek mellett a magánszemély egy alkalommal adott a kereskedési idő végéhez közel egy – az ajánlati könyvben szereplő ajánlatoknál magasabb áron – eladási ajánlatot, amivel meghatározta a Kulcs-Soft részvény aznapi záróárát. A magánszemély ezen tőkepiaci tevékenysége alkalmas volt a „záróár beállítása” elnevezésű piaci manipulációra utaló gyakorlat megállapítására.

Mindezek nyomán az MNB a magánszemélynek megtiltotta a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A felügyelet emellett 1 évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz honlapján.

A bírság összegének meghatározása során az MNB kiemelt súlyosító körülményként értékelte, hogy a magánszemély magatartását a Kulcs-Soft Nyrt. – mint a szabályozott piacra bevezetett kibocsátó – vezető tisztségviselőjeként valósította meg, azaz az átlagos befektetőnél szélesebb körű ismeretekkel kellett, hogy rendelkezzen a MAR előírásairól. Emellett az MNB egy korábbi határozatában – fél évvel a jelen piacfelügyeleti eljárásban vizsgált időszakot megelőzően – már megtiltotta a magánszemélynek, hogy a MAR piaci manipulációra vonatkozó rendelkezéseit ismételten megsértse és 30 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte. Mindezek mellett az MNB a piacfelügyeleti bírság meghatározása során súlyosító körülményként értékelte, hogy az ügyfél a tiltott piaci manipulációt több, a MAR által tiltott magatartásformával valósította meg.

Az MNB kezdeményezésére éppen az ilyen esetekre tekintettel a közelmúltban szigorodtak a büntető törvénykönyv tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai. 2023. január 1. napjától bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál már súlyosabban minősül, ha e bűncselekményeket tőzsdei céghez kötődő személy követi el – áll az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink