hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

4 milliárd eurós keretet nyitott meg az Innovációs Alap nettó zéró kibocsátás támogatására

  • adozona.hu

2024. április 9-ig nyújthatóak be pályázatok az Európai Bizottság által az Innovációs Alap keretében kiírt rekordösszegű, 4 milliárd eurós keretösszegű felhívásra – írja hírlevelében a PwC.

A felhívásban három témakörben várják a nettó zéró kibocsátással kapcsolatos projekteket: általános- és csúcstechnológiás dekarbonizáció, illetve a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó gyártási kapacitás bővítése.

1. Általános dekarbonizációs projektekkel három méretkategóriában lehet pályázni:

• nagyprojektek: 1,7 milliárd eurós keretre nettó 100 millió euró feletti projektköltség esetén pályázható,

• közepes projektek: az 500 millió eurós keret 20-100 millió eurós projektekkel érhető el,

• kis projektek: 2,5-20 millió eurós beruházásokat egy 200 millió eurós keretből támogatnak.

2. A csúcstechnológiás dekarbonizáció esetén 2,5 millió eurós költséget meghaladó, kísérleti projektek benyújtására nyílik lehetőség egy 200 millió eurós kereten belül.

3. Ezen felül pedig 1,4 milliárd euró támogatja a tiszta technológiák (megújuló energia termelése és tárolása, hőszivattyúk, hidrogéntermelés) gyártásához kapcsolódó, 2,5 millió eurót meghaladó költségű projekteket.

A korábban az Alapból támogatott több, mint száz projekt után számos további projekt lehet jogosult 60%-os beruházási támogatásra, ha megfelelő az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciálja és innovációs szintje, megismételhető, és kellően kiforrott, illetve költséghatékony.

A pályázók köre széles: az energiaigényes és a megújulókkal kapcsolatos iparágak ugyanúgy pályázhatnak, mint az energiatárolás, a közlekedés, vagy az építőipar szereplői.

A pályázatok benyújtására 2024 áprilisáig van lehetőség, a nyerteseket 2024. IV. negyedévében értesítik, a támogatási szerződéseket pedig 2025. I. negyedévében köthetik meg.

Fontos, hogy a projektek csak kivételesen indokolt esetben kezdhetők meg a támogatási szerződés megkötése előtt, a pályázat benyújtását megelőzően indult fejlesztések pedig egyáltalán nem támogathatóak.

A támogatásban nem részesíthető, de szakmailag ígéretes projektek továbbfejlesztését az Európai Beruházási Bank vállalhatja – áll a PwC hírlevelében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31