hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Régi cégek szűnhetnek meg, újakat alapíthatnak az adócsomag miatt

  • adozona.hu

Nyugalmas októbert hagy maga mögött a cégstruktúra, de az új adócsomag kétségkívül hamarosan újabb átrendeződést generál.

„Bármennyire furán is hangzik, hazai környezetben havi 4 ezer cég törlése és 2 ezer alapítása már békés hónapnak számit. A békés időszak azonban vélhetően nem tart sokáig, hiszen a NGM által októberben bejelentett adócsomag néhány hónapon belül érezteti majd a hatását a cégstatisztikában is” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

2016 októberében 2153 új cég látott „napvilágot”, és 3842 cég került törlésre, ezzel gyakorlatilag sikerült lemásolni az előző hónapot. „Amennyiben egy gazdaságban stabilizálódnak a cégalapítási és cégtörlési számok, az egyfajta értelemben jó hír, hiszen nő a szereplők kiszámíthatósága. Ugyanakkor a fluktuáció ilyen magas szintű stabilitása azért nem nevezhető egészségesnek” – mondja az Opten szakértője.

Ráadásul a nemrégiben bejelentett új adócsomagnak köszönhetően újabb cégalapítási és cégtörlési hullámok is várhatóak. Mivel mind a kata, mind a kiva szabályai várhatóan jelentősen módosulnak majd, ezért most a vállalkozások széles köre gondolkodik el a 2017-es tevékenységének újratervezésén.

Mivel a hazai gyakorlatban nem ritkák a kisebb-nagyobb cégcsoportok, anya-, leány- és testvérvállalkozások, és a választott adónemek sokszor a cégcsoportokon belül is eltérnek, ezért nagyon nem mindegy, hogy a cégcsoport melyik tagja pontosan milyen tevékenységet végez mekkora volumenben.

A módosított szabályoknak köszönhetően elképzelhető, hogy többen döntenek a cégcsoportjuk egyes tagjainak pihentetése vagy megszüntetése mellett, de az ellentétes irány is elképzelhető, hogy sok vállalkozó most kap kedvet valamely új adónem kipróbáláshoz, vagy akár új cég alapításához. Összességében egészen biztosan megugró fluktuáció várható majd.

„A legfontosabb most az új utakat kereső vállalkozásoknak, hogy az adónemek új szabályait pontosan ismerjék meg, könyvelőkkel, könyvvizsgálókkal, adószakértőkkel egyeztessenek. Egyrészről cégtől függően akár komoly megtakarítások is elérhetők, másrészről hibázás esetén könnyen összetűzésbe kerülhetnek az adóhatósággal” – mondja Pertics Richárd.

Nem szabad félvállról venni az adóhatóság ellenőrző szerepét továbbra sem, a cégcsoportokon belüli különböző adónemek vélhetően a jövőben is a NAV kedvelt ellenőrzési témái lesznek.

A 2017-re javasolt adócsomagról itt olvashat részleteket!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szervizdíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kivaalap csökkentése

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás osztalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close