hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Puha landolás – Heti PénzPiac – 2023. 38. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Az amerikai pénzügyi-gazdasági jelentéseket böngészve a közelmúltban számtalanszor találkozhattunk a címbeli kifejezéssel.

Minden jegybank fő feladata a felügyelete alá tartozó ország vagy térség gazdasága árstabilitásának elérése és fenntartása. Ezt a célt azonban úgy kell elérnie, hogy mindeközben a politikai vezetéssel együttműködve támogassa a gazdaság kiegyensúlyozott fejlődését.

Az USA-ban ezt még azzal az elvárással egészítették ki, hogy a munkaerőpiaci folyamatokat is kiemelten kell kezelni. Ezért is került előtérbe az elmúlt egy évben a magas infláció miatt a történelmi összehasonlításban is nagyon kedvező foglalkoztatottsági helyzet (az alacsony munkanélküliség ugyanis növekvő inflációt szül, és fordítva – legalábbis a közgazdasági modellek ezt mutatják és a tapasztalat ez volt eddig).

A világ legnagyobb gazdaságának szerkezete azt mutatja, hogy a növekedés legnagyobb hajtóereje a lakossági szektor fogyasztása. Ez a fejlett gazdaságok esetében teljesen normális, de a méreteket tekintve már azt látjuk, hogy ami az Amerikai Egyesült Államok gazdaságában történik, az kihat az egész világra.

Az arányok: a világ teljes éves GDP-jének 24 százalékát ez a 334 millió fős ország termeli meg, aminek a kétharmadát el is fogyasztják a lakosai. Az USA a világ legnagyobb adósa és a világ legnagyobb tőkekihelyezője is. Emellett a külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül milliárdnyi szálon kötődik minden országhoz, és azok őhozzá.

A „puha landolás” érzése ismerős lehet annak, aki utazott már repülőgépen. Mindannyian azt szeretjük, ha a gépünk simán ér földet, senkinek és semminek nem esik bántódása.

Ez a „leszállás” a jelenlegi helyzetben annyit tesz, hogy a jegybanknak egyszerre kell az inflációt leszorítania és a lehető legkisebb gazdasági kárt okoznia.

A pénzromlást a kamatok növelésével és a pénzmennyiség csökkentésével lehet visszaszorítani. A szigorodó pénzügyi kondíciók viszont ahhoz vezetnek, hogy kedvezőtlenebbé válnak a gazdasági feltételek, végső soron nőni fog a munkanélküliség.

Úgy kell lépnie a Fed-nek, hogy rövid időn belül a célhoz közelítsen és lent is maradjon tartósan az infláció. A gazdaság alacsonyabb növekedési pályára álljon, de csak annyira, hogy a munkaerőpiaci feszültség némileg enyhüljön, visszatérjenek a normális foglalkoztatási folyamatok.

A monetáris döntéshozók egyelőre azt látják az USA gazdaságában, hogy a megemelt kamatok és csökkentett pénzmennyiség eddig nem fejtette ki visszafogó hatását a gazdasági teljesítményre. Azaz, „túl erős” a konjunktúra és nagyon magas a foglalkoztatottság ahhoz képest, aminek lennie kellene már ennyi monetáris szigorítás után.

A múltbeli tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a gazdasági törvényszerűségek mindig érvényre jutnak. Csak megfelelő időt kell nekik hagyni.

Malacok és téglák – Heti PénzPiac – 2023. 37. hét

Magyarország

Az elmúlt egy hétben érdemi gazdasági adat a júliusi építőipari termelési mutató volt: az éves adat még mindig csökkenő, mínusz 2,5 százalék, a havi változás azonban impozáns, plusz 8,5 százalék lett. Elemzők szerint azonban még nem jött el a trendforduló ideje, egyszeri hatások állhatnak a hirtelen jött növekedés mögött.

A forint árfolyama a hét első felében stabilitást mutatott az euróval szemben 384 körül. Aztán csütörtökön hirtelen 1 százalékot gyengült, 387-ig emelkedett a kurzus. Az okok között lehet keresni a pénzügyminiszter bankadóval, valamint a támogatott hitelkonstrukciók változtatásával kapcsolatos felvetését, illetve az egy nappal korábbi amerikai kamatdöntést követő globális piaci reakciókat is.

Az állampapírpiacon vegyes volt a héten a hangulat. A rövidebb, éven belüli futamidők hozamszintje csökkent, a közép- és hosszú lejáratú kötvényeké viszont nőtt. Ez utóbbiak összefüggésben lehettek a nemzetközi piaci trenddel (lásd lejjebb).

Európai Unió – Eurózóna

A héten az OECD nyilvánosságra hozta frissített gazdasági előrejelzését. Az eurózóna 2023. évi GDP növekedési várakozását némileg csökkentették, éves 0,6 százalékra, míg a 2024. évre 1,1 százalékos bővülést várnak.

Az aktuális, augusztusi német termelői árindex történelmi adatot hozott: az éves mínusz 12,6 százalék az adatgyűjtés kezdete óta, azaz közel 80 éve a legalacsonyabb érték. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy évvel ezelőtt szintén rekordértéket mutatott, de ellenkező előjellel: plusz 45,8 százalékot.

Az európai állampapírpiac kiegyensúlyozott volt a héten, minimális mozgások jellemezték, annak ellenére, hogy az amerikai hozamok jelentősen emelkedtek.

Az euró nem tudott erőre kapni a dollárral szemben az elmúlt hetek vesszőfutása után, továbbra is 6 hónapos mélypont, 1,065 körüli a kurzus. Ennek oka főként az lehet, hogy amíg korábban amellett kardoskodtak az EKB döntéshozói, hogy még tovább kell emelni az euró kamatokat, addig most már inkább a tartás felé hajlanak. Látva azonban a gyenge európai konjunktúrára utaló jeleket, az sem kizárt, hogy jóval előbb fognak a kamatvágás eszközével élni kontinensünkön, mint az Atlanti-óceán túloldalán.

USA

A héten minden a szerdai Fed döntésről szólt. Mindamellett, hogy az 5,5 százalékos kamatszint (ami valójában egy 5,25–5,5 százalékos sáv, melynek általában a teteje az irányadó) nem változott, mégis rengeteg piacbefolyásoló adattal lettünk gazdagabbak.

Frissített előrejelzéseket közölt a jegybank, melyben az idei és a következő évek GDP adatait megemelte a korábbiakhoz képest, és így tett az inflációs mutatóval is. Eközben viszont a munkanélküliségi adatokról alkotott jövőkép kedvezőbb lett, tehát a korábban említett „puha landolás”-t megvalósíthatónak, gyakorlatilag alap forgatókönyvnek tekintik.

A fő célként kitűzött árstabilitás 2026-ra érhető el a monetáris irányítók szerint. Ez azt jelenti, hogy az eddig feltételezett kamatpálya lassabban fog lejteni, tehát a „sokáig magasan maradó kamatszint” megvalósulása egyre nagyobb valószínűséggel bír.

Ennek megfelelően reagáltak a pénz- és tőkepiacok is. Az állampapírhozamok minden lejáraton emelkedtek, a 10 éves – globálisan is benchmark-nak tekintett – államkötvények ezelőtt utoljára 2007-ben forogtak a 4,5 százalékos szint közelében.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. szeptember 21-én irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink