hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Papírmunka a sofőrök külföldi minimálbérénél

  • adozona.hu
1

„Sofőrjeink nemzetközi minimálbérét hogyan kell számfejteni, és hogyan számoljuk a járulék alapjául szolgáló összeget (Németország, Ausztria, Hollandia)? Valamint a bérjegyzékükön fel kell tüntetni külön tételenként a belföldi-nemzetközi napidíjat és az üzemanyag-megtakarítást?” – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Azon előírás, mely szerint minimálisan meg kell fizetni a sofőr részére az előírt összegű munkabért, nem érinti a társadalombiztosítási jogállását, így a gépkocsivezető változatlanul a magyar jog hatálya alatt marad. Ebből következően a németországi/ausztriai/hollandiai tartózkodása idejére járó minimálbére (mint munkabére) után is Magyarországon kell megfizetni a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót (08-as bevallás). 

Ezen kívül a munkaszerződéseknek magukban kell foglalniuk azon kitételt, mely szerint az EU egyes tagállamaiban a sofőrnek fizetendő minimálbért megfizetik részére, és annak mértékének is benne kell lennie. Ezen munkaszerződéseknek a kiküldetési irányelvnek megfelelve, meg kell lennie az egyes tagországok hazai nyelvén is, és ezen felül a sofőröknek rendelkezniük, kell minimálbéres bejelentésekkel, tagországonként eltérőekkel, külön felületeken bejelentve. EU TAJ kártyával, A1-es igazolással, szintén tagországonkénti idegennyelvre lefordítva. Valamint rendelkezniük kell a bérlapokkal magyar és tagországonkénti idegennyelvre fordítva, és a bérlapokon országonként meg kell lennie az adott tagországra vonatkozó minimálbérek kifizetésének.

A bérlapokon tehát fel kell tüntetni tagországonként a külföldi minimálbér összegét, illetve ezen felül a napidíjakat és az üzemanyag-megtakarítás mértékét, illetve az éjszakai pótlékot is, ha van. És ezek után az MNB középárfolyamon kell átszámítani és bérszámfejteni az összegeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X