hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bejelentett állandó lakcím nélkül nem garantált a hozzájutás az ellátásokhoz

  • MTI

Az alapvető jogok biztosa szerint nem garantált megfelelően, hogy az állandó lakcímre bejelentkezni nem tudó, rászoruló családok akadályoktól mentesen jussanak hozzá a nekik járó ellátásokhoz. Az ombudsman olyan jogszabályi környezet kialakítását javasolta, amely segíti, hogy a támogatások mindenképpen eljussanak a családokhoz.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, Székely László a vizsgálatot egy panaszlevél miatt indította. Abban az állt, hogy a panaszos a gyermekei után járó családi pótlékhoz azért nem jutott hozzá, mert zárolták a folyószámláját, a jelenlegi állandó lakcímre pedig a főbérlő tiltása miatt nem tudott bejelentkezni.
    
Egy civil szervezet is jelezte az alapjogi biztosnak, hogy Magyarországon jelenleg problémás több ezer gyermek tényleges lakhatásának igazolása. Hivatalosan rendezetlen lakcímük miatt pedig a szülők a gyermekeik után igénybe vehető szociális és családtámogatási ellátásokhoz nem juthatnak hozzá, vagy csak jelentős akadályok árán – tette hozzá a hivatal.
    
A közlemény szerint az ombudsman egy korábbi jelentésében kiemelte, sok olyan ember van, aki nem hajléktalan, van életvitelszerű tartózkodási lakhelye – például albérlete –, de abba valamilyen okból nem tud bejelentkezni.
    
Ebben az esetben a hatóságok általában a települési szintű lakcímkártya használatát javasolják, a jelentésben viszont Székely László arra hívta fel a figyelmet, hogy annak tulajdonosát gyakran hajléktalannak vélik, ezt pedig az életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértéssé minősítése után még inkább el szeretnék kerülni.
    
Az ombudsman megállapította, a lakcímkártyával nem rendelkező gyermekek, szüleik hozzájutnak a legfontosabb személyes alapszolgáltatásokhoz, de ez a minimális "szolgáltatáscsomag" az állam gyermekvédelmi kötelezettségének teljes körű teljesítése szempontjából nem elégséges.
    
Pontos lakcím hiányában a pénzbeni ellátásokat folyószámlára is lehet kérni, a vizsgálat viszont feltárta, hogy a gyermekvédelmi ellátások védelme nem minden számlán biztosított. Ha a folyószámla például egyben hiteltörlesztő számla is, akkor a késedelmes tartozást azonnal, teljes összegében levonhatják a számlára érkező összegből.
    
Székely László megállapította: közvetve az érintett gyermekek jogainak sérelméhez vezethet, hogy egyes családok nem jutnak hozzá a jogszerűen megállapított pénzbeni ellátásokhoz. Ezek átvételének adminisztratív akadályozottsága az egész család anyagi ellehetetlenüléséhez, akár a gyermekek családból való kiemeléséhez is vezethet – írta.
    
Az ombudsman azt javasolta, alakítsanak ki egy támogató jogszabályi környezetet, amelynek révén az ellátások mindenképpen eljutnak a családokhoz.
    
Emellett részletes jogalkotási, jogalkalmazási, illetve a jogtudatosság növelését szolgáló javaslatot tartalmazó ajánlást fogalmazott meg. Intézkedésre kérte a belügyminisztert, az emberi erőforrások miniszterét és az igazságügyi minisztert, valamint ajánlást tett a Bankszövetség, a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta Zrt. elnökének – olvasható a közleményben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkanélküli ellátás a járvány miatti foglalkoztatás megszüntetése okán

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Katafizetés alóli mentesülés

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata-mentesség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close