hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőtt az MNB konjunktúra indexe

  • adozona.hu

Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest, olvasható a jegybank honlapján.

Az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest. Az aktuális helyzet megítélése a felmérés decemberi kezdete óta először mutat kedvező konjunktúrára utaló pozitív értéket (+1 pont), ugyanakkor a várakozások mérséklődtek az előző hónapokhoz viszonyítva.

A nagyvállalatok és az ipar helyzete továbbra is kedvezőbb a mikrocégekhez és a szolgáltató szektorhoz képest. Az átlagos bevételi szint és kapacitás-kihasználtság szinte minden méretkategóriában növekedett az előző hónaphoz képest. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 12 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát és továbbra is viszonylag magas szinten (32 pont) áll a beruházási tervek mutatója is – olvasható a jelentés összefoglalójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs