hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem készült el időben a beruházás, jogos a kártérítés az albérlőnek

  • adozona.hu

Szerződés megszegésének jogkövetkezményeivel kapcsolatos, kiemelt jelentőségű ügyben (Pfv.V.20.102/2019/5.) határozott a Kúria.

Az alperes a tulajdonát képező ingatlanon PPP konstrukcióban, tárgyalásos közbeszerzési eljárást lefolytatása után épülő komplexum megvalósítására kötött szolgáltatási szerződést a beruházóval. A beruházás határidőre nem készült el és a szolgáltatási szerződés a felek közötti viták miatt megszűnt. A beruházás új kivitelezővel jelentős késedelemmel valósult meg.

Az alperes már a kivitelezés során bérleti szerződéseket kötött a még épülőben lévő épületegyüttes egyes bérleményeire. A vállalt birtokba adási határidő eredménytelen elteltét követően a bérlő – az alperessel folytatott hosszabb tárgyalások és várakozás után – a bérleti szerződésben kikötött jogával élve a szerződésektől elállt és tényleges kárai, valamint elmaradt haszna megtérítése iránt kezdeményezett peres eljárást az alperessel szemben.

A kiemelt jelentőségű perben a bíróság jogerős ítéletében kötelezte az alperest 40 336 751 forint és kamata felperes részére történő megfizetésére, ezt meghaladóan a keresetet elutasította.

A jogerős ítélettel szemben előterjesztett alperesi felülvizsgálati kérelem folytán eljáró Kúria a jogerős ítéletet a felülvizsgálattal támadott részében hatályában fenntartotta. Megállapította, hogy az alperes a birtokba adási határidő elmulasztásával megszegte a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítését. Az épületegyüttes kivitelezésének késedelme a beruházó és az alperes közötti jogviszony keretébe tartozó kérdés, azonban ez az alperes bérleti szerződésben vállalt kötelezettségei elhárítására nem alkalmas, a kártérítési felelősség alóli mentesülésére nem szolgálhat.

Az alperes vállalta a bérleti szerződésben, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmas bérleményt ad át a felperesnek, az általa vállalt határidőben való teljesítés pedig a saját kockázatára történt olyan időpontban, amikor még nem volt készen a bérlemény. A bérleti szerződésben szabadon vállalt alperesi kötelezettségből következően az alperes tartozik viselni ennek következményeit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs